Локалитет Црквине у Стублинама је одлуком Владе Републике Србије добио статус археолошког налазишта, саопштено је из Музеја града Београда, који већ неколико година спроводи истраживања на овом локалитету. 

Археолошко налазиште Црквине налази се на територији општине Обреновац, у атару села Стублине, око 14 километара удаљено је од Обреновца и око 50 километара југозападно од Београда. Простире се на површини од 16 хектара и на њему се налази насеље из периода млађег неолита, између 5250. и 4600. године пре нове ере – периода Винчанске културе. 

Први писмени подаци о налазишту потичу из прве половине 20. века када је забележено да се на овом месту налазила стара црква. Археолошка ископавања мањег обима обављена су 1967. године, а од 2007. до 2011. обављено је геомагнетско и геоелектрично скенирање налазишта. Систематска археолошка ископавања и истраживања изводе се од 2008. године. 

Насеље винчанске културе пружило је до сада значајне податке о организацији живота његових становника и изгледу објеката грађених применом технике масивне дрвене конструкције. У целини су истражени остаци две куће правоугаоног облика подељене на две просторије, у којима су се налазиле пећи за припрему хране и грејање, одељци за складиштење, жртвеник, жрвњеви, сточићи од глине, архитектонски украси од глине – букраниони и посуде за припрему хране. Изузетан налаз представљају четрдесет три фигурине од глине и њима припадајућих једанаест минијатурних алатки од глине које су откривене поред једне пећи. 

Налазиште је изванредан простор који на основу истражених објеката и електричним методама идентификованих десетина кућа представља насеље које омогућава јединствено проучавање архитектуре и урбанизма винчанске културне групе. На основу географског положаја, величине, остатака стамбене архитектуре и бројних откривених предмета изванредних уметничких и занатских карактеристика, археолошко налазиште представља до сада незабележен и јединствен тип насеља винчанске културе на међуречју Саве, Тамнаве и Колубаре у неолиту југоисточне Европе.

Извор: Беоинфо 

{youtube}3AVWVQMVbqg{/youtube}