Представници Владе Србије, ЕУ и градске власти посетили су данас Пољоприврено-хемијску школу у Обреновцу, у којој је прва фаза реконструкције завршена на време како би ђаци 1. септембра кренули на наставу, и која је један од 30 јавних објеката у Србији чија се обнова финансира средствима из европских ИПА фондова.

Министарка без портфеља Јадранка Јоксимовић је, као координатор за ИПА, објаснила је да обнова ове школе, која је пролетос била поплављена до нивоа изнад два метра, била могућа захваљујући предусретљивости европске администрације и пренамени раније додељених средстава из претприступних фондова.

– Задовољтво ми је да видим овде осмехе на лицу ученика, јер само пре три-четири месеца смо се питали како ће се одвијати живот у Обреновцу. Обреновац је данас жив град, успели смо да урадимо колико год је могло да се уради, има још да се ради али морамо да поштујемо процедуре – рекла је Јоксимовић новинарима.

Она је изразила задовољство због чињенице да се средства намењана отклањању последица поплава троше транспарентно и ефикасно, и истакла да ће и у наредном периоду проверавати како се троши новац, да ли је утрошен тамо где је најпотребније, да ли се и којом брзином одвијају радови.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт истакао је да најважније то што је ова школа, која ће бити потпуно реконструисана до 5. октобра, отворила врата за ђаке 1. септембра, као и остале школе у Обреновцу, што је сведочанство да се живот у овом граду нормализује.

Девенпорт је подсетио да је ЕУ, као највећи донатор Србије, из ИПА фондова издвојила велика средства за обнову школа, и да сви треба да буду поносни на досадашња постигнућа.

– За ову школу издвојили смо 40.000 евра за прву фазу реконструкције, али имамо изазове што се тиче опреме и спортске хале, али и све то је укључено у пројекат који финансира ЕУ. Ова школа је само један од 30 јавних објеката чију реконструкцију финансира ЕУ – рекао је Девенпорт.

Извор: Беоинфо

{youtube}VuSIzeA_dmI{/youtube}