Градоначелник Београда Синиша Мали, амбасадор СР Немачке у Београду Хајнц Вилхелм и представници немачке пословне заједнице посетили су данас вртиће “Цицибан” и “Зека” у Обреновцу који су обновљени након мајских поплава.

Немачка хуманитарна организација “Хелп” реализовала је пројекат санације два вртића средствима које је прикупила немачка пословна заједница. 

– Данас смо обишли два вртића у Обреновцу, “Цицибан” и “Зека”, који су у мајским поплавама били уништени. Вртић “Цицибан” је завршен у потпуности у грађевинском смислу, у току је уношење намештаја и опреме и до 15. септембра ће овај вртић који похађа 230 деце бити у потпуности обновљен и отворен за малишане. Грађевински радови у вртићу “Зека” су при крају, остали су само да се уграде паркет и топли под, а након тога биће унета комплетна опрема и намештај па очекујемо да ће током треће недеље септембра и тај вртић бити комплетиран. Дакле од четири вртића која су оштећена током мајских поплава, три су комплетно реновирана, а за четврти вртић “Весељко” потписали смо уговор о донацији са Фондацијом “Новак Ђоковић”, на чему смо им веома захвални. Радови на његовој обнови почели су 1. септембра, очекујемо да ће трајати два месеца, тако да ће тиме и последњи вртић у Обреновцу бити саниран. Желим да захвалим његовој екселенцији амбасадору Немачке Хајнцу Вилхелму, немачким компанијама које послују у Србији и хуманитарној организацији “Хелп” на свему што су учинили, јер обнова ова два вртића кошта 150.000 евра, а за тај новац добили смо два прелепа објекта у којима ће обреновачки малишани моћи да уживају – рекао је Синиша Мали.

Немачки амбасадор Хајнц Вилхелм изразио је захвалност што се данас, заједно са градоначелником Синишом Малим, нашао на месту обновљених обреновачких вртића. 

– Када сам у мају неколико дана после поплава био у Обреновцу, то је за мене био трагичан догађај. Веома ми је драго што видим да данас Обреновац поново оживљава и што поново имамо места за малишане. Одмах после поплава Немачка амбасада позвала је све немачке фирме да донирају новац како би се ублажила невоља и пружила прва помоћ. Укупно смо скупили милион евра како у Србији тако и у Немачкој, а од те суме 150.000 евра смо издвојили за вртиће “Цицибан” и “Зека” у Обреновцу. Ради се о великом заједничком успеху и ја сам захвалан мајсторима који су радили на обнови, граду Београду, директору вртића и свима који су помогли обнову – рекао је амбасадор Немачке.

Немачка пословна заједница је акцијом “Солидарност са жртвама поплава у Србији” за мање од месец дана прикупила 150.000 евра. 

Догађају су присуствовали и секретарка за образовање и дечју заштиту Снежана Ђурић, председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић и директор Предшколске установе “Перка Вићентијевић” Милош Десанчић.

Извор: Беоинфо

{youtube}yuy5OSzGnSQ{/youtube}