Градоначелник Београда Синиша Мали и председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић присуствовали су данас почетку школске године у реновираној Основној школи “Јефимија” која је била оштећена у мајским поплавама. Градоначелник Београда пожелео је ђацима успешно школовање, а првацима први дан школе и да буду све бољи и бољи.

Мали је новинарима након свечане приредбе поводом почетка школске године рекао да је за Град Београд веома битно да су све школе спремно дочекале почетак школске године, а у том контексту је подсетио да ће данас бити отворена основна школа “Данило Киш” у насељу Степа Степановић што ће бити 202. школа у граду.

Говорећи о школи “Јефимија”, Мали је рекао да је поносан што она изгледа одлично, после месец и по дана радова на реновирању током којих су створени услови да сви ђаци међу којима 115 првака имају све услове за рад.

Градоначелник је истакао да је школа потпуно окречена, да је сређена фискултурна сала, изграђено кошаркашко игралиште, односно да је обезбеђено оркужење да се ученици успешно школују и буду добри ђаци.

– Ово је најлепша школа у којој сам био у Београду. Нема графита, шкработина по зидовима и надам се да ће тако и остати – рекао је Мали додајући да су после поплава ђаци са родитељима чистили објекат како би био спреман за почетак школске године.

Говорећи о осталим основним школама у Обреновцу, Мали је рекао да у зависности од почетка радова, они трају између 45 и 60 дана, те да ће до 15. октобра све основне школе у Обреновцу бити реновиране.

До тада, како је додао, настава ће се одвијати у сменама и на вишим спратовима.

– Битно је да их средимо што пре, али треба да будемо стрпљиви јер ако ће свака школа изгледати као “Јефимија”, вреди чекати – рекао је Мали.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је:

– Ми смо, нажалост, имали прилику да данас евоцирамо те тужне успомене када је преко 2000 Обреновчана било смештено у Основној школи “Јефимија” током мајских поплава. Тада смо били веома забринути како ће овај објекат бити обновљен до почетка школске године. Данас смо имали свечани почетак школске године и у Првој обреновачкој основној школи и у “Јефимији” и то нас веома радује. Оно што је задатак јесте да се у најкраћем могућем року реновирају и оспособе и основне школе “Посавски партизани” и “Јован Јовановић Змај”. Наша је обавеза да у најскорије време вратимо све основне и средње школе у пређашње стање, како би сва деца имала квалитет школовања као и пре поплаве – казао је Чучковић.

Што се тиче Гимназије та зграда је била у лошем стању и пре поплаве а након поплаве је тотално докосурила зграду. Ми сад имамо ситуацију да се у једном делу објекта за који су грађевински инспектори прогласили безбедном одржава настава а у другом делу зграде се изводе радови по фазама. Гимназија ће бити у потпуном новом издању али не у року краћем од годину дана. – казао је Чучковић

Када је реч о обреновачкој Гимназији, Мали је рекао да је она највише оштећена и да је потребно највише средстава и времена да се радови заврше, па се њихов крај може очекивати за до годину дана.

Говорећи о Гиманзији, председник општине Чучковић је рекао:

– Та зграда је била у лошем стању и пре поплаве, а поплава је додатно оштетила зграду. Ми сад имамо ситуацију да се у једном делу објекта који су грађевински инспектори прогласили безбедном одржава настава, а у другом делу зграде се изводе радови по фазама – нагласио је Чучковић. 

Обраћајући се првацима, градоначелник их је посаветовао да буду добри ђаци, да слушају учитеље и родитеље, раде домаће задатке и баве се спортом.

– Ово су вам најсрећнији дани у животу. Желим вам да се овде дружите и будете најбољи ђаци на свету – навео је градоначелник.

Директор школе Драган Јовановић захвалио се на свему што је урађено да школа поново заживи и почне са радом у потпуности.

Приредби је присуствовао и директор “ЕКО Србија” а.д. Горан Дејановић, с обзиром да је та фирма дала 6 милиона динара за реконструкцију објекта.

Дејановић је ђацима пожелео да уживају у другарству, детињству и учењу.

ОШ “Јефимија” је оштећена у мајским поплавама и била је прихватни центар, а током реконструкције окречена је унутрашњост школе, замењен паркет у фискултурној сали и изграђено је кошаркашко игралиште у дворишту школе.

Мали је обишао и новоизграђени кошаркашки терен где се опробао у том спорту, а друштво му је правила кошаркашица Наташа Ковачевић која је прошле године доживела тешку саобраћајну несрећу због чега су лекари морали да јој ампутирају леву ногу испод колена.

Извор: Танјуг  

{youtube}9ItQAC1183Q{/youtube}