cucko sajt skraceno

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић саопштио је данас да је Општинска управа до сада издала укупно 5000 решења која су основ за добијање државне помоћи за санацију поплавом оштећених стамбених објеката.

– Затражили смо и добили смо велику помоћ од републичке Владе, пре свега од Министарства унутрашњих послова, од Катастра и Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја у сарадњи са Трезором. Са друге стране, добили смо велику помоћ од Скупштине града Београда и градоначелника у људству и техници да бисмо овај посао могли да завршимо. Формирали смо 35 пунктова на којима је свакодневно од 28. јула до синоћ радило преко 150 службеника, од тога преко 50 из Скупштине града Београда, а остали су радници Општинске управе и јавних предузећа у Обреновцу, као и привредних друштава ”ТЕНТ” и ”ПроТЕНТ” – казао је Чучковић.

Чучковић је истакао да је до данас обрађено 6680 предмета и 6680 грађана је позвано да дође по своје решење, док се 1680 људи није одазвало на позив, било због тога што су били спречени да дођу у том термину или зато што имају одређених имовинско-правних проблема.

Он је додао да је издато 5000 решења, на која је до сада уложено 179 жалби, а близу 500 решења су одбијајућа, тј. ти грађани не могу бити корисници помоћи у највећој мери јер поседују другу некретнину за коју су већ добили решење или нису власници објеката.

Чучковић је истакао да је за доношење решења за срушене стамбене објекте потребна темељнија обрада и више документације.

– Што се тиче срушених кућа, дијагностификовали смо 167 таквих објеката. Од тога је у старту 10 окарактерисано као нестамбени објекти (шупе или гараже), те нису узети у разматрање. Тако да је 157 предмета до сада обрађено: издато је 88 решења, 48 решења  су са позитивним исходом, тј. ти људи ће добити нови дом или финансијску надокнаду за то – истакао је Чучковић.

За решења која су стекла правоснажност, припремни радови су у току, тако да Чучковић сматра да је општина на добром путу да испуни задатак који је премијер поставио, јер је рок за изградњу кућа које гради Европска унија 60 дана, а за изградњу монтажних кућа које финансира кувајтска влада и остали донатори далеко краћи. Донација Фондације ”Блиц” и Прве телевизије у виду 10 кућа од по 52м² је већ реализована и куће су прикључене на инфраструктуру, тако да могу примити своје прве становнике.

Чучковић се захвалио свим донаторима и додао да ће се захваљујући њима ових дана у џепове становника Обреновца слити 1,5 милијарди динара.

Упитан да ли ће овај процес бити завршен до зиме, Чучковић је одговорио да општина у Трезору има свог представника који остварује дневну комуникацију уколико има икаквих проблема, тако да се не очекују већа кашњења у исплати помоћи од 15 дана.

Чучковић је додао да је у току припрема новог програма за оне који досадашњим програмом обнове нису обухваћени.

– У Обреновцу постоји 150 објеката који су у власништву општине, то јест града. По усвојеном програму обнове, овим станарима новац није могао да буде уплаћен, јер се третирају само власници објеката. Ми смо одлучили да ту групу грађана као и подстанаре третирамо новим програмом. Они ће свој статус доказивати уговором или потврдом о станарском праву или потврдом о пребивалишту. Још једна кризна ситуација је са станарима у баракама предузећа која су у стечају, као што су ”Термоелектро” и ”Бора Марковић” и са Канцеларијом са обнову и помоћ ћемо наћи начин да и тим људима помогнемо – закључио је Чучковић.

{youtube}MzhM0WZQ2C8{/youtube}