Организација Аустријски покрет младих  радника (Österreichische Jungarbeiterbewegung – ÖJAB) организовала је десетодневни боравак за педесет средњошколаца из Србије и БиХ који су остали без домова у мајским поплавама, међу којима је било и 17 младих из Обреновца.

– Овом хуманитарном акцијом хтели смо младима да омогућимо макар мали предах од њихове тешке ситуације и свих губитака изазваних поплавама – изјавила је Тијана Милинковић, која испред ÖJAB­-а координира пројекат помоћи поплављеним подручјима Србије и Босне.

Тијана додаје да је посета реализована захваљујући одличној сарадњи са Савезом извиђача Београда, као и новоуспостављеној сарадњи са Канцеларијом за младе општине Обреновац и Одредом извиђача Семберија из Бијељине.

Осим знаменитости града средњошколци из Обреновца су посетили и председништво Савезне владе Аустрије, где су их дочекали и угостили Радмила Матошевић­-Комненовић и Клаус Мајер. За њих је организован и пријем у амбасади Републике Србије у Бечу, где их је примио амбасадор Србије у Аустрији, Перо Јанковић и представник Републике Српске у Аустрији, Младен Филиповић.

У среду су разгледали здање аустријског савезног парламента. Тамо су их потом на ручак позвали председник парламентарне групе Аустрија-­Србија, посланик Андреас Шидер и председница парламентарне групе Аустрија-­БиХ, посланица Нуртен Јилмаз.

Адис Милосављевић, који је пратио групу средњошколаца уз Обреновца, каже да је посета Бечу за младе добро и поучно искуство које ће им помоћи да превазиђу проблеме.