Обнова Основне школе “Јован Јовановић Змај” у Обреновцу, за коју је 160.000 евра обезбедила ЕУ, почела је данас, а радови би требало да буду завршени до 15. октобра.

Објекат школе, коју похађа 1.539 ученика, први је на којем почиње реконструкција средствима ЕУ.

Почетку радова присуствовао је премијер Србије Александар Вучић, који је захвалио донаторима, али једнако и грађанима Обреновца, наставницима, родитељима и ученицима, који су учешћем у радовима показали да не брину само о својим, већ и о јавним установама.

Вучић је рекао да је дозвола за радове обезбеђена у најкраћем могућем року, те да је сваки динар у Обреновцу потрошен поштено и на одговоран начин, као и на свим другим местима у обнови јавних објеката, расвете, струје, водовода, грејања и при издавању решења за оштећене приватне куће.

Упитан да ли је задовољан размерама и темпом обнове, Вучић је рекао да не бежи од проблема ниједног човека, да редовно разговара са грађанима а да држава чини све што може и даје грађанима онолико колико је у могућности.

Констатујући да проблема има увек приметио је ипак да је на 2.500 решења, која су издата у Обреновцу било само 56 жалби.

Вучић је посебно захвалио ЕУ на новцу, али и на томе што су нас “приморали да испунимо све рокове” и додао да ће уколико остане новца бити и други круг поделе средстава за грађане у Обреновцу, али и у другим градовима.

Одговарајући на питање када ће почети да се ради на насипима и бранама на Сави, Вучић је рекао да је први новац “Србијаводама” стигао већ пре седам дана, те да је у том послу тражена помоћ ЕУ јер су само за прве радове потребна 22 милиона евра.

Заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Оскар Бенедикт поручио је да је школа “Јован Јовановић Змај” једна од шест школа у Обреновцу које ће бити обновљене новцем ЕУ, као и да ће следеће седмице почети реконструкција приватних кућа.

Он је рекао да је ЕУ до сада обезбедила 30 милиона евра за јавне објекте и приватне куће у 24 општине у Србији, као и да ће још 50 милиона евра бити преусмерено пре свега на заштиту од поплава и природних катастрофа.

Директорка ОШ “Јован Јовановић Змај” Вера Ђорђевић захвалила је ЕУ, општини Обреновац, свим донаторима и Влади Србије на помоћи и навела да је школа у поплавама пуно страдала, да су оштећени комплетно приземље, учионички део и библиотека, али да ће школска година почети на време, јер су учионице на спратовима спремне да приме ученике.

Извор: Танјуг 

{youtube}p5BnM2W1S8o{/youtube}