Војска Републике Србије почела је данас уклањање срушених објеката у Обреновцу. У Книнској улици, у дому породице Ивановић, данас су припадници војске уз помоћ тешке механизације однели рушевине породичне куће.

Радове је данас обишао председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић. Он је том приликом рекао да је цела процедура урађена у складу са законом.

– Процес и цела административна процедура је спроведена у складу са законом, укључујући и решење о уклањању шута из дворишта, као и присуство свих комуналних служби како би безбедност припадника војске који изводе радове била на одговарајућем нивоу. Власници су такође присутни, како би у случају неке интервенције на огради или у самом дворишту дали пристанак, пошто се ради са огромним грађевинским машинама. До краја ове недеље радници грађевинске фирме која је победила на тендеру ће изаћи на терен како би извршили уцртавање типског објекта на постојећу парцелу. По закону могу да се граде куће од 60, 80 и 100 метара квадратних, у зависности од броја чланова домаћинства. То значи да ће за сваки објекат у Обреновцу који се срушио и за који су власници имали дозволу и који је једина некретнина у њиховом власништву он бити грађевински конципиран према габаритима постојећих дворишта. Таквих дворишта тренутно има 22 са правоснажним решењем, укупно су урађена 33 решења, а 69 власника има право на поступак који је у току. За 8 власника је констатовано да имају другу некретнину у власништву и добили су решење о одбијању. У сваком случају, свих 167 објеката који су срушени ће проћи тај процес у наредних седам дана. Рок за изградњу је 60 дана од дана отпочињања радова. Ми морамо пре тога недвосмислено утврдити да су то људи који имају право на помоћ, с обзиром на то да смо спремни да ови радови буду проверавани и у наредним деценијама. Ово је посао који се мора одрадити поштено и без икаквих сумњи. Ми морамо да обезбедимо кров над главом људима који тренутно спавају у шаторима, као што је породица Ивановић код којих смо данас – казао је Чучковић.
 

 
Он се осврнуо и на исплату штете онима којима се неће зидати нови објекти.
 
– Свима онима којима дворишта нису таква да се у њима могу градити типски објекти добиће у складу са законом 2 милиона, 2, 5 или 3 милиона динара. Они ће за те новце моћи или да купе стан, неко сеоско домаћинство или на постојећем плацу да изграде нову кућу уколико закон то дозвољава – додао је Чучковић. 
 
Слађана Ивановић, власница срушене куће, рекла је да се три месеца чекало на почетак извођења радова.
 
– Првих месец дана смо били код моје сестре, а два месеца смо провели у шатору у дворишту, јер смо имали много посла око уређења самог дворишта, а и нисмо имали где друго да будемо. Министар Гашић је рекао да ћемо кућу добити у року од 60 дана када почне градња и ми ћемо добити кућу од 80 квадратних метара – рекла је Слађана Ивановић.
 
{youtube}XbItq1Kjrbg{/youtube}