У Обреновцу ће од уторка, 20. августа, почети обнова првих девет кућа оштећених и срушених у мајским поплавама од укупно 69 које ће добити решења за материјалну помоћ државе, најавили су данас представници Владе Србије и поручили да ће сви објекти у Србији порушени услед катастрофалних поплава бити поново изграђени до почетка зиме.

Министар одбране Братислав Гашић најавио је да ће од уторка припадници Војске Србије почети са рашчишћавањем постојећих објеката и терена да би грађевинске екипе могле да почну са радовима.

Од 169 пријављених оштећења на објектима у Обреновцу, до сада је утврђена штета само на 69 објеката и они ће добити правоснажна решења од којих ће првих девет већ кренути да се реализују, рекао је Гашић приликом обиласка породице Ивановић у обреновачком насељу Рвати чија је кућа такође страдала, и од сутра почињу радови на њеној обнови.

Гашић је рекао да очекује да ће до краја недеље свих 69 домаћинстава чији су објекти срушени у Обреновцу бити сређена и очишћена за почетак изградње нових кућа.

Директор Канцеларије Владе Србије за обнову поплављених подручја Марко Благојевић рекао је да је на нивоу Србије до краја прошле недеље издато више од 4.100 решења за обнову оштећених објеката и најавио да ће тај посао доделе решења бити завршен до краја августа.

Благојевић је изразио уверење да ће сви грађани који су добили решења до половине септембра добити и материјалну помоћ државе.

Након почетка изградње порушених објеката у Обреновцу креће обнова кућа у Крупњу и другим градовима Србије, најавио је Благојевић и поручио да обнова оштећених објеката мора да буде завршена до почетка зиме.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је општина до сада издала око 2.100 решења за материјалне надоканде за оштећене објекте, а од тога су 470 постала правоснажна и најавио да ће издавање решења бити завршено до краја августа.

Од 69 решења за обнову кућа у Обреновцу, општина је до сада издала 22 решења, а од тога је 9 постало правоснажно и радови могу да почну и нагласио “да ниједан једини динар не сме да оде тамо где му није место”.

Извор: Танјуг 

{youtube}ObHPgnikONk{/youtube}