VUL 9363

VUL 9363Грађанима чија је имовина оштећена током мајских поплава данас почиње исплата новца за обнову. Од 40 општина које су у великој мери биле погођене поплавама и чак 100 општина у којима је водена стихија нанела штету, само 13 општина је издало решења за накнаду, упозоравају у Канцеларији за помоћ и обнову.

Први Обреновчани који су прошлог понедељка добили решења и одрекли се права на жалбу данас ће добити новац за обнову. Тада је уручено 60 решења становницима два насеља која су најтеже погођена поплавама. 

Значајан број њих рекао је тада да су незадовољни категоризацијом, али да се неће жалити јер им је новац преко потребан. Сврстани су махом у четврту категорију која доноси 350.000 динара.

Остало је још око 7.000 људи који имају сличан проблем, а већ десети дан комисије деле решења, до сада их је у Обреновцу подељено више од 400.

Истовремено, група Обреновчана из поплављених насеља протестује и од јутрос блокира општину. Захтевају да се обори категоризација и да се коначно разјасни да ли је ово прва помоћ, о чему је говорио премијер, или је новац за санацију.

Уколико је у питању прва помоћ – чему категоризација, питају незадовољни Обреновчани. 

Директор Канцеларије за помоћ и обнову поплављених подручја Марко Благојевић рекао је да новца за обнову има, али да највећи број општина које су погођене поплавама није доставио решења за накнаду штете грађанима.

Како је рекао у Дневнику РТС-а, од 40 општина које су у великој мери биле погођене, и од 100 општина које су задесиле поплаве – само 13 општина је издало решења за накнаду штете.

Коментаришући протесте у насељу Браће Југовић у Обреновцу, Благојевић је рекао да није јасно зашто житељи тог насеља протестују када ће добити више новца него остали.

– То насеље ће добити новац од Владе као и свако друго, а већина је у категоризацији четири (по 350.000 динара). Поред тога, ЕУ је изабрала да у том насељу среди куће од пода до плафона, и поставља се питање из којег разлога ти људи протестују – каже Благојевић.

Извор: РТС