Дому здравља Обреновац данас је уручена донација у опреми – дигитални рентген апарат, ултразвучни апарат, два амбулантна возила, комби за превоз путника на дијализу, као и компресор за стоматологију чија је вредност око 250.000 евра.

Средства је донирала фармацеутска компанија “Новартис”, а министар здравља Златибор Лончар позвао је и друге фармацеутске компаније да следе овај пример.

– Ова донација је пример како се брзо може реаговати у решавању проблема и добар пример и другим компанијама како могу да помогну – рекао је Лончар.

Министар здравља је похвалио запослене у Дому здравља да су били на висини задатка током поплава и додао да је и цео здравствени систем добио похвалу од Светске здравствене организације за ефикасну реакцију и спречавање појаве епидемије заразних болести.

Директорка Дома здравља Обреновац Маја Тодоровић истакла је да захваљујући овој донацији Дом здравља функционише са 98 одсто капацитета и да је већи део служби враћен у функцију.

Она је додала да је процењена штета коју је Дом здравља претрпео у поплавама око милион евра и да тренутно нису активиране само службе физикалне медицине и хемодијализе.

– Још нам недостаје опрема за физикалну медицину, хемодијализу, али и вешерај и на томе ћемо радити у наредном периоду – рекла је Тодоровић и додала да 57 пацијента из Обреновца и даље иде на хемодијализу у Београд.

Директор фармацеутске компаније “Новартис” у Србији Габриел Дина нагласио је да је за општину Обреновац која има 75.000 становника Дом здравља веома важна здравствена установа и да нису имали дилему којој здравственој установи након поплава треба помоћи.

Амбасадор Швајцарске у Србији Жан Данијел Рух подсетио је да су током и након поплава многе донације стигле у Србију од швајцарске владе и њених грађана.

– Ова катастрофа је покренула велики талас солидарности према српском народу и за неколико недеља око четири милиона швајцарских франака прикупљено је од разних донатора – рекао је Габриел Дина.

Он је додао да ће за неколико дана бити донаторска конференција у Бриселу, којој ће и Швајцарска дати значајан допринос.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић нагласио је да ће ова донација допринети да здравствени систем у тој општини боље функционише и додао да су здравствени радници у Обреновцу показали као прави хероји, јер су спречили да дође до епидемије у Обреновцу.

– Ми ћемо као општина здравству помагати колико можемо. Сада финансирамо гориво за одлазак пацијената на дијализу – закључио је Чучковић.

Извор: Танјуг 

{youtube}b7V3-fnVoeo{/youtube}