VUL 4920

VUL 4920Председник Србије Томислав Николић и амбасадори девет афричких земаља посетили су Обреновац и донирали хуманитарну помоћ становништву угроженом у недавним поплавама.

Николић и амбасадори Алжира, Анголе, Марока, Нигерије, Туниса, Египта, Либије, Конга и Гвинеје донирали су општини Обреновац четири пумпе за воду и генератор за струју. Исту врсту помоћи уручиће и Краљеву.

Хуманитарна помоћ купљена је, преко фондације “Драгица Николић” од новца који је био намењен за организацију Дана Африке у Београду.

Николић се захвалио амбасадорима на хуманом гесту за који је истакао да је симбол великог пријатељстава Србије и афричких држава.

– То је велики гест и симбол великог пријатељства наших народа и држава које траје деценијама, а убеђен сам да ће трајати вековима – нагласио је Николић.

Амбасадор Алжира Абдел Кадер Мездоу је поручио да су афричке државе покушале да донацијом покажу солидарност са српским народом, надајући се да ће генератори и пумпе помоћи грађанима Обреновца и Краљева да се што брже врате у нормалан живот.

– У мају смо дошли у Обреновац, видели штету и били импресионирани реакцијом власти, посебно председника Републике, Владе Србије али и младих људи на које треба да будете веома поносни. Ово је мали гест солидарности. Присуствоваћемо и на донаторској конференцији 16. јула на којој ће афричке земље такође исказати солидарност са Србијом – рекао је амбасадор Алжира.

Председник Србије је замолио грађане за стрпљење, док се део Обреновчана окупио испред општине Обреновац и питао када ће бити испоручена хуманитарна помоћ и надокнада за штету.

Николић је рекао да ће Влада Србије сигурно упутити некога да разговара са становништвом и поручио да уз сву храброст коју су показали, сада покажу и мало стрпљења.

– То је велики, огроман посао у којем је ангажована цела држава. Много градова и села је у питању – наравно биће и незадовољних и свако ће помислити да је неко други добио више. Овде треба стрпљења. Нећемо ништа постићи протестима – поручио је председник Николић.

Извор: РТС

{youtube}FAzi42LjCFo{/youtube}