Министар иностраних послова Краљевине Норвешке Borge Brende посетио је у уторак, 24.јуна, општину Обреновац.

Као дугогодишњи председник норвешке организације Црвеног крста, Brende је разговарао са активистима и председником Црвеног крста Србије, др Драганом Радовановићем, који је министра упознао са тренутном хуманитарном ситуацијом у Обреновцу.

После посете пункта Црвеног крста код Интерекса, министар Бренде се на лицу места упознао са штетом коју је претрпело Јавно предузеће Спортско-културни центар “Обреновац” у чијем су централном објекту уништене обе позоришне сцене и спорстка хала са опремом. Подсећајући да је округ Бускеруд током протеклих година донирао озбиљна средства за аудио опрему, реновирање просторија и подршку програмима културе за младе, директор ЈП СКЦ Петар Јовичић је нагласио да ће ово предузеће учествовати на конкурсима норвешке владе са адекватним пројектима.

Министар Brende је приликом посете истакао: :

– Бити овде у поплављеном подручју оставља снажан утисак. Желим да најавим да је Влада Норвешке донела одлуку да донира додатних два милона евра, што укупно износи 5,3 милиона евра. То је наш допринос изградњи Србије у крајевима тешко погођеним поплавама – рекао је Brende. 

Део средстава за опоравак од поплава биће намењен и малим и средњим предузећима у Србији која су претрпела штету. Једно од тих предузећа, Candy D, је посетила норвешка делегација.

Високу делегацију су, поред Borge Brende- а чинили садашњи и бивши амбасадори Краљевине Норвешке у Србији, Nils Ragnar Kamsvag и Haakon Blankenborg, као и представници удружења Српско-норвешког пријатељства који су били иницијатори ове посете.