Након поплава које су погодиле општину Обреновац средином маја први у пружању помоћи на отклањању последица поплава и помоћи грађанима ангажовали су се волонтери.

У првом периоду непосредно након повлачења воде волонтери су били ангажовани у раду Црвеног крста на првом пункту те организације испред Хотела “Обреновац”. Волонтери су помагали у подели хране, воде и ношењу лекова на адресе угроженим грађанима.

Након тога уследио је период организовања волонтера, прикупљања опреме и средстава за несметан и безбедан рад волонтера. Организован је свакодневан превоз волонтера из Београда, као и храна.

Након повлачења воде грађани Обреновца су почели да се враћају у своје куће и била им је потребна помоћ у рашчишћавању кућа и станова. Волонтери су били ангажовани у том чишћењу, а након тога су пружали помоћ у реконструкцији стамбених објеката.

Волонтери нису помагали само грађанима у чишћењу приватних објеката, већ и у сређивању јавних установа. Помогли су у чишћењу општине Обреновац, Дома здравља, Библиотеке “Влада Аксентијевић”, ПУ “Перка Вићентијевић”, Дневног боравка за децу и омладину ометену у развоју, основних школа, просторија Друштва за церебралну и дечју парализу, Геронтолошког центра, Спортско-културног центра “Обреновац”, базена и Хотела “Обреновац”.

Волонтери су до сада учествовали у чишћењу 120 стамбених јединица у Обреновцу.

Према процени координатора волонтера Адиса Милосављевића до сада је у отклањању последица поплава и пружању помоћи грађанима учествовало око 400 волонтера.

У наредном период волонтери ће и даље помагати у рашчишћавању и санацији оштећених објеката.

Адис Милосављевић сматра да ће помоћ волонтера бити потребна бар још неколико месеци, јер је потребно очистити и санирати јавне просторе, паркове, игралишта…

У Обреновцу су у протеклом периоду били ангажовани и волонтери из различитих удружења и компанија. У санирању последица поплава помагали су волонтери из “Делта холдинг”-а, Савеза извиђача Београда, “Нове Акрополе”, “Ерсте”, “Аxа осигурања”, Фонда Б92, Канцеларије за младе Вождовац, америчке амбасаде, “ИФЦ”-а и други.