Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић био је гост емисије “Кажипрст” на телевизији Б92. Одговарајући на питање да ли је катастрофа у Обреновцу могла да се избегне, председник општине је рекао да је поступио у складу с оним што је држава налагала и да је слушао “Београдводе”.

– Ја сам слушао Београдводе. Речено је – евакуиши насеље Велико Поље, јер постоји опасност која може да угрози становнике – рекао је Чучковић и додао:

– Ја сам урадио све што је било у моћи живог човека на месту председника општине. Могу да погледам сваког у очи.

Говорећи о нормализацији стања у Обреновцу, укидању ванредне ситуације и могућности нормалног живота становника Обреновца, Чучковић је признао да је овај “град далеко од нормализације, али да нормализација у односу на оно што је било постоји”.

– Да сте видели Обреновац након поплаве и сада након 25 дана, види се напредак, није онакав какав би требало да буде, али ни у развијенијим земљама не би успеле да га доведу у стање у каквом је био после онакве катастрофе – казао је Чучковић. 

На констатацију да људи у колективним центрима већ месец дана једу паштету и месне нареске и да немају ниједан кувани оброк, али да се и Обреновчани суочавају с истим проблемом, Чучковић каже да постоји неколико десетина пунктова на којима се дели здрава питка вода, тако је омогућено да се кувани оброк спреми у овим условима.

– Ако изузмемо потпуно срушене и потпуно напукле куће, којих има око 200, у којима није могуће живети, има много кућа у непоплављеном делу, где у горњим нивоима може да се спрема храна – додао је он. 

Чучковић, међутим, упозорава: 

– Уколико бисмо направили грешку и почели да кувамо на отвореним местима, могли бисмо да угрозимо становништво и да изазовемо хиперепидемију на коју су упозоравали стручњаци.

Он додаје да се на седницама Кризног штаба редовно расправљамо о овим темама.

– Направићемо систем у ком ће сви добити следовање у овим могућностима. Добиће оно што Црвени крст може да обезбеди.

Чучковић додаје да је војска Србије у највећој мери напустила град, јер је, како каже, више потребна држави у овом тренутку. Чучковић, међутим, напомиње да је остало око педесет припадника војске са знатним бројем машина и цистерни за пиће. Они ће, како истиче, и даље водити рачуна о Обреновчанима и помагати на рашчишћавању срушених кућа.

Према његовим речима, око 5.000 тона смећа је остало, а сутра ће почети одношењем тог материјала у Винчу.

– Град Београд ће имати задатак, односно учешће у одношењу тог материјала за Винчу – рекао је председник општине Обреновац. Он је напоменуо и да су два до три камиона потребна да се избаци сав уништени намештај и кабасто смеће из једне куће.

Чучковић сматра да се са укидањем ванредне ситуације неће много тога променити.

– Промениће се само процедуре које се односе на јавне службе и њихов рад, направићемо јасан распоред како и коме треба да се јаве грађани за изношење кабастог материјала.

Он, међутим, напомиње да ће све службе радити истим капацитетом као и до сада.

– Ванредна ситуација као формално стање неће допринети томе да се брже или спорије среди град. Нормално је да имате суву и покошену околину, деконтаминисан простор, да видите децу како се играју на игралиштима – каже председник ове општине.

Он истиче да је сада најбитније да се колектор, који је срце канализациног система, оспособи. Према његовим речима, то би могло да буде завршено за неколико дана. Чучковић, пак, оцењује да је незахвално давати прогнозе када би канализација могла да се успостави у пуном капацитету и додаје да ће град добити воду за пиће када се заврши колектор.

Он објашњава да је пут од фабрике до домаћинстава порозан, односно водоводни систем, и да недостају хидропакови који су неопходни за подизање водоводног система на више спратове.

– Како се муљ повлачи, наилазимо на нове хаварије и радимо на санирању. Не сме да прође кроз покварене хидропакове та вода од фабрике до кућа – закључује Чучковић.

Извор: Б92