Амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби учествовао је данас у акцији чишћења у Обреновцу приликом које је најавио даљу помоћ САД у висини од више од два милиона долара у процесу обнове после катастрофалних поплава које су погодиле делове Србије.

Он је данас, заједно са супругом, службеницима амбасаде, али и учесницима програма, као и организацијама са којима сарађује амбасада, међу којима је и организација “Треће доба”, учествовао у чишћењу базена у Обреновцу.

Иначе, ово је други пут да особље амбасаде САД учествује у пружању помоћи поплављеним регионима.

Кирби је, у изјави новинарима, казао да је као људско биће осетио потребу да помогне и нагласио да има пуно тога што треба очистити.

– САД ће донирати додатне фондове за помоћ у процесу чишћења. Радићемо преко хуманитарних организација Мерси корпа и католичке службе за помоћ, а укупна помоћ ће бити преко 2 милиона долара. Новац би требало да пристиже већ ове или најкасније следеће недеље, да би људи могли да купе што им је потребно и наставе нормалан живот – казао је он.

Кирби је објаснио да је помоћ предвиђена за појединце, да је намењена за 26 општина и углавном пензионерима, инвладиима и другима којима је потребна.

– Када погледате примања пензионера неко сигурно неће бити у могућности да себи приушти намештај који му је потребан за нормалан живот. Ако удружимо снаге можемо учинити много. Међутим, помоћ не треба да дају само странци – поручио је он.

Амерички амбасадор је казао да је приметио током чишћења да је потребно више волонтера како би би помогли у овом процесу и позвао је средњошколце и студенте, на крају школске године, да учествују у акцијиама помоћи.

Директор Спортско-културног центра “Обреновац” Петар Јовичић је објаснио да у склопу предузећа послују – Дом културе, базени, биоскоп “Палеж” и Соколски дом.

– Сва четири објекта претрпела су огромну штету која се процењује на преко милион евра – рекао је он.

Јовичић се захвалио свим волонтерима на помоћи и додао да се чини све како би објекти били доведени што пре у пристојно стање, али да то зависи од донација и помоћи. 

Координатор волонтера на терену Адис Милосављевић оценио је да ће помоћ волонтера бити потребна у Обреновцу засигурно још 3 до 4 месеца.

Он је рекао да је данас највећи број волонтера присутан у Обреновцу, процењујући их на око 100, додајући да ће се после базена прећи на чишћење стамбених јединица.

Упитан ко су најчешће волонтери он је објаснио да се ради о незапоосленим људима који желе да допринесу својој заједници.

Инфо: Танјуг

{youtube}C-_FMvX8I8Y{/youtube}