Данас је у Градској општини Обреновац одржана седница Штаба ѕа ванредне ситуације. Члан Градског већа задужен за ванредне ситуације Слободан Шолевић изнео је закључке са седнице.

– Део Градског штаба заједно са штабом Градске општине Обреновац је данас одржао састанак са фокусом на конкретне задатке око изношења смећа са две трансфер депоније. Од сутра ће 160 камиона Града Београда бити укључено, како би се те две депоније рашчистиле и одвезле на депонију у Винчу. Такође, закључили смо да се све градске службе задрже на овој територији, а ту пре свега мислим на дезинфекцију. До сада смо дезинфиковали преко 2 милиона квадратних метара простора и преко 1500 локалитета. Са овом активности настављамо даље. Завод за јавно здравље је и даље присутан, као и Ветерина Београд. Црвени крст дневно подели 11 000 оброка и све те активности морамо одржавати и у будућности. Наша је процена да ако Влада Србије укине ванредно стање у Обреновцу, Штаб општине Обреновац у складу са Законом о ванредним ситуацијама остави ванредно стање на делу територије где постоји повећан епидемиолошки ризик. Војска и полиција су уложили велики напор и одрадили огроман посао. 20 000 тона је до сада изнешено из Обреновца, али нас очекује још посла. Међутим, капацитети војске нису потребни у толикој мери као што је било до пре неколико дана. И данас је у Обреновцу 50 војника, шест камиона и четири радне машине. Са оним што Обреновац са Београдом и другим локалним самоуправама може да окупи је сасвим довољно како би ситуацију држали под контролом – казао је Шолевић. 
 
Др Слободан Тошовић, директор Градског завода за јавно здравље, позвао је на опрез.
 
– Ситуација је много боља него што је била, али далеко од тога да можемо да будемо мирни. Постоје бројни санитарно-хигијенски проблеми, а самим тим и значајан епидемиолошки ризик. Тај ризик је присутан због тога што простор није саниран до краја, што и даље на девастираном подручју има простора који је контаминиран фекалним водама. Такође, људи раде у кућама, а не користе заштитну опрему. Вода која се користи није означена као вода за пиће. Она јесте добра вода и то могу слободно да кажем. Једини проблем је што систем не ради у целини како треба, чести су губици електричне енергије и ми морамо да за сада ту воду прогласимо за техничку. Док се систем не стабилизује и не заврши комплетна дезинфекција и испирање мреже, грађани ту воду могу да користе за све осим за пиће. Канализација још увек није оспособљена, али и то ће бити ускоро готово. Цела ова ситуација позива на опрез и не сме бити опуштања. Апелујем на грађане да када год изводе радове користе заштитну опрему у виду чизама, рукавица и заштитних маски – казао је Тошовић. 
 
Директор Јавног предузећа “Београдводе” Милош Миловановић рекао је да је ситуација што се тиче површинских вода у Обреновцу под контролом.
 
– Површинске воде су врађене у каналску мрежу. Тренутно се бавимо препумпавањем воде из површинских делова како би спустили ниво воде за два метра испод градског грађевинског земљишта. 15 кубних метара воде се пумпа у секунди и надамо се да ћемо до краја недеље спустити ниво површинских вода како не би имали проблема са подземним водама – рекао је Миловановић. 
 
Миловановић се осврнуо и на упозорења метеоролога у вези веће количине падавина које предстоје.
 
– Ми смо привремено санирали преко 30 оштећења у претходних месец дана. Тренутно ћемо на две локације појачати ниво одбране. Ми не очекујемо никакве проблеме на територији Обреновца. Подсећам да тренутно радимо на изради пројеката и да ће санација свих водопривредних објеката бити готова до краја године – казао је Миловановић.
 
{youtube}4NJfvavtTz0{/youtube}