У предузећу АД “Драган Марковић” данас је почела подела семена за засејавање њива на подручју Градске општине Обреновац. Тим поводом у Обеновац је посетила министарка пољопривреде и заштите животне средине проф. др Снeжaнa Бoгoсaвљeвић Бoшкoвић.

Она је рекла да је у Србији од последица поплава страдала велика површина ораница, а да се може поново пресејати око 16 хиљда хектара.

– Морам да изразим задовољство што је данас почела дистрибуција семена. Након поплава које су погодиле Србију било је потребно сагледати површине које се могу поново посејати. Након анализа дошло се до закључка да се сетва може поново обавити на око 16 хиљада хектара. Ради се о великом броју газдинстава, око 11 хиљада газдинстава, која су распоређена на 16 хиљада хектара. Данас се обавља дистрибуција у Обреновцу, Лазаревцу, Браничевском и Подунавском округу. Сутра и прекосутра нас очекује дистрибуција на осталим подручјима и планирамо да се тај посао заврши у року од три дана. Овде у Обреновцу су, уз произвођаче, и наше радне групе које прате технички део посла – рекла је министарка. 


 
Она се осврнула и на додатну помоћ пољопривредницима који су претрпели штету.

– Ускоро ће Влада Републике Србије донети одлуку да се пољопривредницима који су погођени поплавом донирају и нафтни деривати и очекујем да та дистрибуција почне следеће недеље. План нам је такође да стигне одређена количина ђубрива и са испоруком ђубрива очекујем да се крене за петнаестак дана, тј. када почне прихрана засејаних култура. Ми упоредо са овим сакупљамо податке о стању сточног фонда са поплављених подручја и губицима. Такође, утврђујемо процедуре како би се после прве помоћи у виду семена, ђубрива и горива почело са надокнадом штете свима онима који су изгубили део или сав свој сточни фонд – закључила је министарка проф. др Снeжaнa Бoгoсaвљeвић Бoшкoвић.
 
 
Владисав Миљковић, члан Већа градске општине Обреновац, рекао је да у Обреновцу подела семена иде како је планирано, да нема гужви и да ће се засејати кукуруз и соја, која ће се користити за исхрану стоке кроз силажу или продавати након жетве.  
 
{youtube}tnDI3fyHaM4{/youtube}