Министар привреде Душан Вујовић изјавио је данас да ће то министарство у четвртак предложити Влади мере за опоравак привреде у Обреновцу и најавио да ће Министарство изнаћи неколико модела како би помогло обнављање привреде у Обреновцу .

– Мере које имамо, субвенционисани кредити и пореске стимулације, су добре мере, али не одговарају свим потребама привреде која је девастирана и која је дошла до нуле. Покушаћемо да нађемо праве моделе који ће одговарати потребама привредника у Обереновцу, а не апстрактне моделе који њима ништа не значе – рекао је министар новинарима након састанка са привредницима у Обреновцу.

Он је прецизирао да ће се до краја дана, након консултација са привредницима, изаћи са предлогом мера пред премијера и економски део Владе, а да ће до четвртка изаћи пред Владу са конкретним предлогом шта може да се уради да се обнови привреда и крене у нормалу.

– Нема једног решења за овакву ситуацију. Неким предузећима одговара пролонгирање рокова у отплати кредита, продужење грејс периода, пошто им штете нису велике па им је потребно само разумевање банака док стану на ноге, док су друга предузећа изгубила такозвани колатерал и њима је ситуација много тежа – рекао је Вујовић.

Он је рекао да је импресиониран количином посла који је урађен у Обреновцу, али да овом граду предстоји још много посла у обнови.

– Надам се да ће се запосленост вратити на ниво који је потребан. Ако не бисмо одреаговали и ако се сви не буду вратили на радна места и наставили да производе, ситуација ће бити катастрофална – истакао је Вујовић.

Он је апеловао на грађане Обреновца да не користе хуманитарну помоћ уколико имају редовне дохотке и уколико им то није потребно и рекао да ће Влада видети да реши проблем недостатка хуманитрне помоћ, али је нагласио да је људи морају да буду организовани да би она била правилно распоређена и свима доступна.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је јучерашња посета премијера била прекретница борбе за ревитализацију Обреновца. 

– Та посета је била прекретница за прву борбу коју смо водили, а која се односи на спречавање заразе, чишћење града и обезбеђивање услова за повратак. Данас је министар привреде био неколико сати у општини Обреновац и разговарао са привредницима који су то желели. Идентификоване су групе проблема и заједнички смо спремили конкретне мере које ће бити предложене премијеру како би кренуо економски развој Обреновца и како би се вратио живот у Обреновац. Подршка Владе и министара је јако значајна и ми смо захвални на томе – рекао је Чучковић.  

Мирослав Николић, власник фирме “Србоекспорт” рекао је након састанка привредника са министром да сва предузећа највише мучи репрограмирање постојећих кредита и недостатка средстава за поновно покретање посла.

Он је навео да пословне банке уопште не могу да одобре средства и да је за то потребан озбиљан ангажман Министарства.

Бојана Радојчић, предузетница из Обреновца, нагласила је да су привредницима најпотребније повластице за плаћање доприноса јер они немају приходе из којих би плаћали своје обавезе пореској управи.

Она је навела да је добар део предузетника који се бави трговином изгубио 95 одсто своје робе и да су им потребне одређене повластице како би наставили да раде.

Вујовић ће се током читавог дана састајати са привредницима у Обреновцу након чега ће тиби пронађен модел како би се пронашао најбољи начин за помоћ у обнови целокупне привреде Обреновца.

Извор: Танјуг 

{youtube}wzrie1Rsm30{/youtube}