Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да је епидемиолошка ситуација у Обреновцу стабилна, под контролом и најавио да ће Дом здравља ускоро почети са радом у пуном капацитету.

Он је истакао да се у касарнама где се налазе евакуисани људи обављају систематски прегледи и спроводе све мере да не дође до појаве неких болести и зараза.

– Наставља се друга фаза евакуације свега онога што не сме да буде у Обреновцу и ради се дезинфекција, дезинсекција и дератизација, све што је неопходно да се људи безбедно врате у Обреновац – објаснио је министар.

Он је подвукао да се ситуација прати из дана у дан, и да ће много бити лакше када проради канализација, додавши да ће онда све мере моћи лакше и брже да се спроведу.

Министар Лончар изразио је посебну захвалност за донацију од два возила хитне помоћи, које је предао Вучић у име једног донатора из Уједињених арапских Емирата.

Он је указао да је у поплавама уништено пет од шест возила санитета, и да је једно преостало возило недовољно за установу која има 400 запослених и брине се о великом броју житеља.

– Са овим поклоном, возилима која су са комплетном опремом, у многоме ће се побољшати ситуација у Дому здравља – нагласио је министар.

Дом здравља, према његовим речима, има проблем са рендген апаратом, ултразвуком, и са стоматолошки столицама.

Лончар је додао да има обећање, да ће се ти проблеми решити до суботе.

Две стоматолошке столице ће, како је казао, бити однете на поправку, а ултразвук треба да стигне до суботе.

Тренутно Дом здравља ради са 80 одсто капацитета, а ускоро, како је најавио, почећ да ради пуним капацитетом.

– Запослени су од почетка ове ситуације имали више од 7.000 прегледа и више од 6.000 људи је добило лекове и неопходну терапију – навео је Лончар.

Извор: Танјуг