Премијер Србије Александар Вучић најавио је данас, у разговору са грађанима Обреновца, да ће ванредна ситуација у тој општини остати на снази до понедељка, како би Војска Србије могла да обавља поделу помоћи, као и да ће за десет дана почети изградња стамбених објеката за лица чији су станови или куће у поплавама уништени.

Он је Дому здравља предао два возила хитне помоћи, донацију “пријатеља” из Уједињених арапских Емирата у вредности од 104.860 евра, чији донатор не жели, како је додао, да буде именован.

– Никада не може све да буде надокнађено, али мислим да нећете бити незадовољни, када чујете шта све држава предузима – поручио је Вучић грађанима Обреновца у присуству министра одбране Братислава Гашћа, министра привреде Душана Вујовића и министра здравља Златибора Лончара.

Он је подсетио да је 253 објекта неусељиво и да ће Емирати подићи нове стамбене објекте како би та домаћинства пре зиме, како је рекао, добиле кров над главом.

Радови, прецизирао је, почеће у наредних десет дана, због различитих процедура које морају да буду испоштоване.

Више малих и средњих предузетника упитало је премијера како да надокнаде штету са којом су суочени, а премијер је одмах наложио министру привреде Душану Вујовићу да сутра читав дан проведе у Обреновцу и прима привреднике који су у поплавама претрпели штету.

Такође, грађани су се премијеру пожалили да се све више људи отпушта из приватног сектора, на шта је Вучић одговорио да је то највећа брига у овом тренутку и да се тражи начин да се оживи привредна активносту у Обренвцу.

Он је, као једну од могућности навео ослобађање од ПДВ-а предузетника којима је роба поплављена, као и да се послодавци ослободе одређених фискалних намета

Премијер је поновио да ће се заложити да се за ову општину, али и Крупањ нађу инвеститори.

Претходно је Вучић обишао касарну “Бора Марковић”, у којем је смештен један део Обреновчана који су остали без крова над главом и поручио им да ће за неколико месеци имати своје нове куће. 

На питање једне од грађанки која је претрпела штету да ли је тачно да ће добити по хиљаду евра Вучић је одговорио:

– Нећете добити 1.000 евра, већ онима којима је срушена кућа добиће нову, а онима којим су куће усељиве, али су имали оштећења на електричним апаратима, намештају и другим стварима, добиће по 2.000 евра – рекао је Вучић. 

По истом принципу, рекао је Вучић, помагаће се грађани који имају станове.

У оквиру посете Обреновцу премијер је обишао лаку пољску болницу, где му је пренето да је било низ интервенција посебно намештања поломљених руку и ногу, али и операција над грађанима који су били повређени у катастрофалним поплавама.

Премијер се том приликом захвалио Војсци Србије, која, како се видело из реакције грађана ужива велико поверење и захвалност.

Вучићу је о стању у Обреновцу реферисао командант Кризног штаба генерал-потпуковник Александар Живковић, који је рекао да су ангажовањем војске и других снага одбране створени основни услови за постепен повратак угроженог становништва и нормализацију живота и рада у тој општини.

Живковић је, како је саопштило Министарство одбране, рекао да се од почетка елементарне непогоде у Обреновцу рад одвијао у три фазе.

Прва фаза, од 16. до 21. маја, била је усмерена на спашавање и евакуацију становништва из угроженог подручја. Друга фаза, која је трајала до 3. јуна, подразумевала је координацију служби безбедности и јавних служби на угроженом подручју, а од 4. јуна до данас у току је фаза отклањања последица поплава на угроженом подручју.

До сада је на санацији последица поплава у том граду ангажовано укупно 1914 лица, од тога је 1079 припадника Министарства одбране и Војске Србије, 264 припадника Полицијске управе за Град Београд, 67 припадника Жандармерије, 21 припадник Сектора за ванредне ситуације МУП-а, док је из осталих цивилних структура у радовима учествовало 483 лица. Војска Србије ангажовала је 87 возила и радних машина, Жандармерија 8, Сектор за ванредне ситуације 14, а остале цивилне инстутуције 239.

Према речима генерала Живковића, у касарни “Бора Марковић” у Обреновцу обезбеђени су услови за смештај 650 лица. Из прихватилишта у Београду упућено је 420 привремено расељених док се у касарну у Обреновцу јавило 341, а смештено 317 њих.

Војска Србије је формирала две пољске болнице где је до сада прегледано 574 лица. Војне јединице учествовале су у изношењу 13.555 тона кабастог отпада, уклоњено је 13.336 метара кубних фекалног отпада и 7.565 килограма отпада животињског порекла. Биолошки је дезинфиковано 1.695 ари јавних површина, опрано 246.000 метара квадратних улица и покошено 120 хектара травнатих површина.

Извор: Танјуг

{youtube}nblhLJr4thQ{/youtube}