Рок за предају захтева за легализацију истиче вечерас у поноћ. Од доношења новог Закона о планирању и изградњи до данас укупно је поднето око 50.000 пријава што, са већ поднетим захтевима од 2003. године, укупно износи око 150.000.

И градске и републичке власти у више наврата су истицале да продужења рока за подношење захтева неће бити, а сви који до данас то не буду учинили суочиће се са озбиљним санкцијама: рушењем или дуплим опорезивањем нелегалних објеката.

Недоумица око легализације последњих дана је било, и оне су се махом односиле на наплату такси при подношењу захтева. У већини београдских општина она кошта 200 динара, али су је поједине наплаћивале и неколико стотина динара више. Овим поводом у Секретаријату за легализацију неглашавају да нико од грађана није оштећен. Предраг Вучић, секретар за послове легализације, каже да је проблем настао око неуједначене наплате такси. Такса за подношење захтева за легализацију је 200 динара, а за издавање решења је 520 динара, односно укупно 720, с тим што, по Закону о републичким административним таксама, обавеза за плаћање таксе по решењу настаје даном подношења захтева. Значи да би такса требало укупно да износи 720 динара. Према његовим речима, забуна је настала, пошто је Градска управа, као и већина општина, наплаћивала само таксу од 200 динара за захтев, а остало је да тих 520 динара наплати у оном тренутку кад странка добије решење. Он каже да ће општине које су наплаћивале таксу 200 динара, наплатити остатак до 720 динара када грађанима буду уручивале решења.

Број до сада предатих захтева, закључно са 8. мартом, у општини Обреновац износи 1.400.

Иначе, писарница општине Обреновац данас ће радити до 19 часова. 

 

Извор: Блиц