Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић оценио је данас да је у обнову општине од поплава неоходно уложити неколико десетина милиона евра.

Он је рекао и да “влада мора донети одлуку да се једно тело бави само Обреновцем и да се десетине милиона евра овде уложе како би уопште народ желео да се врати”.

– Данас нисам убеђен да 30 одсто становника уопште жели да се врати у Обреновац – рекао је Чучковић, додавши да ће прелиминарна процена штете од поплава бити готова за две недеље.

Чучковић се захвалио Министарству одбране и Војсци Србије чији припадници су стално на терену “тако да посао полако одмиче и види се крај послу у вези са одношењем кабастог отпада”.

– Неколико радњи је данас отворено и то нас радује. Важно је да проради и јавна расвета – рекао је он, додавши да ће три улице у центру града данас добити струју као и да ће током поподнева бити организвано запрашивање комараца.

Слободан  Молеровић, директор Јавног предузећа за изградњу Обреновца, рекао је да је у Обреновцу у току велика акција изношења кабастог отпада.

– За два дана изнето је 1200 тона отпада, у сарадњи са војском. Ангажовано је преко 200 камиона и акција чишћења се спроводи у целом граду. До краја дана очекујемо да ће стићи електрична енергија у главне обреновачке улице: Милоша Обреновића, Војводе Мишића и Вука Караџића. Паралелно са тим се ради на оспособљавању јавног осветљења да би људи који раде у три смене на изношењу кабастог отпада могли подједнако ефикасно да обављају тај посао и током ноћи – казао је Молеровић.

Кад је у питању подела хуманитарне помоћи Молеровић је рекао да је данас отворен још један пункт Црвеног крста на шабачком путу код „Молове“ пумпе.

– Од сутра се очекује да почне са радом пункт у основној школи на Забрежју, као и пункт у Месној заједници Стублине који ће покривати месне заједнице Велико Поље, Пироман, Бровић и Стублине. Отворена је и пољска болница у дворишту Основне школе “Јефимија”. Данас је у њу примљено 50 пацијената. У оквиру пољске болнице је и стоматолошка ординација и у њој се врши подела лекова – рекао је Молеровић.  

Он је додао да је у Обреновцу ангажовано преко 1000 војника, као и велико број механизације.

 – Долази нам помоћ из комуналних предузећа из Београда и других делова Србије. Поред тога, ради се и на нормализовању снабдевања водом, као и на поновном успостављању функционисања канализације. Очекивања су да ће почетком следеће недеље ти системи функционисати у највећем делу града – додао је Молеровић.  

У санацији штете од поплава укључило се 50 осуђених лица из отвореног и полуотвроеног одељења Казнено поправног завода Сремска Митровица који су донели грађанима 1800 сувих оброка.

Према подацима Штаба за кризне ситуације у Обреновцу, данас је на рашчишћавању и санацији терена у том граду ангажовано 774 припадника Војске Србије, а у употреби је 171 цивилно возило и 79 војних, као и инжењерске машине.

Припадници јединица атомско-биолошко-хемијске одбране са 13 цистерни распоређени су на градским улицама и у објектима и делују истовремено, а на терену су и цистерне са водом и горивом.