Министар правде Никола Селаковић рекао је да би Основни суд у Обреновцу и надлежно тужилаштво, као и Прекршајни суд могли да почну са радом у понедељак, пошто од данас креће акција чишћења и сређивања поплављених просторија.

Након обиласка зграде у којој су смештени Основни суд, Основно јавно тужилаштво и Прекршајни суду у Обреновцу, Селаковић је рекао да су се под водом нашли читав сутеренски простор у ком се налазила архива правосдуних органа, гаража, техничке просторије, као и ресторан и да у овом тренутнку те просторије и даље нису оспособљене за функционисање.

Он је истакао да ће активности на чишћењу почети сутра најпре дезинфекцијом читавог простора коју ће обавити припадници Војске Србије.

– У акцију сређивања просторија које су погођене поплавом учествоваће и запослени из Основног суда и тужилаштва, као и Прекршајног суда организовани од стране старешина својих органа – председнице суда, основног тужиоца и председника Прекршајног суда – рекао је Селаковић.

– По динамици радова може се очекивати да зграда у потпуности буде оспособљена за коришћење од понедељка следеће недеље – истакао је министар.

Он је поручио да ће Министарство правде у складу са својим надлежностима и могућностима пружити максималну подршку и помоћ правосудним органима у Обреновцу како би што пре несметано почели да обављају своје дужности а грађани имали несметан приступ правди.

Председница Основног суда у Смедереву Беба Шошкић подсетила је да је одлуком председника Апелационог суда у Београду 20. маја надлежност тог суда пренета је на Други основни суд у Београду у предметима који се по закону сматрају хитним – одређивање притвора, привремених мера насиља у породици…

Изразивши наду да ће радном акцијом сређивања суд бити оспособљен да почне са радом у понедељак, она је истакла да ће одлука о преношењу надлежности бити стављерна ван снаге те да ће грађани ће моћи своја права да остварују пред судом у свом граду.