Весна Миленовић, генерална секретарка Црвеног крста, посетила је данас општину Обреновац. Она је са председником општине Обреновац Мирославом Чучковићем разговарала о начину рада Црвеног крста на територији општине. 

Након разговора генерална секретарка је рекла да је потпуно оправдано што је Црвени крст до сада имао само један пункт у Обреновцу. 

– Договорили смо отварање још два додатна пункта, за која су се сада стекли услови. Морате разумети да је Црвени крст од 23. маја присутан у Обреновцу са пунктом на коме је дневно примало помоћ између 2.500 и 4.700 људи, који су били снабдевани артиклима неопходним за дневну исхрану, а затим и хигијенским артиклима, уз евиденцију и поступак који је и прописан. То није једини начин на који су људи примали помоћ. Постоји 26 месних заједница, од којих 5 није имало угрожених, док је у другим месним заједницама регистровано око 7.500 корисника. Роба је сваки дан у складу са потребама упућивана у те месне заједнице. У недељу је стручни тим Црвеног крста извршио процену угрожености у месним заједницама и општи закључак је да је градско језгро у већој угрожености.  Учинили смо све што је у нашој моћи да пункт у Обреновцу буде приоритет што се тиче снадбевања – рекла је Весна Миленовић. 

Она је додала да је потребно да увести ред који ће омогућити да свако добије помоћ на прави начин, а не да се помоћ злоупотребаљава.

– Треба да осигурамо да се не угрозе људи којима је помоћ заиста потребна. Велико проблем Црвеног крста Србије је преко стотину неоцарињених пошиљки удружења грађана из иностранства, које су због разноврсности сложени за царињење. Очекујемо помоћ Министарства финансија, како би се омогућило ефикасније царињење. Од све помоћи коју је примио Црвени крст Србије преко 85 одсто чини вода, тј. преко 400 тона воде, које нисмо у могућности да ефикасно отпремимо на терен због солидарног одговора наших грађана, па све средине које су биле погођене непогодом располажу залихама помоћи. Очекујемо да ћемо у наредном периоду то успети да расподелимо на прави начин – рекла је генерална секретарка Црвеног крста.

Црвени крст Србије је до сада примио преко 80 тона половне гардеробе. 4 одсто од примљене помоћи чине конзерве, док 4 посто чине хигијенски артикли.

Весна Миленовић је на крају додала: 

– Не може се радити хаотично, мора да постоји организација, а потребно је мало времена да Црвени крст све уради како треба и да помоћ добију они који су заиста угрожени.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је рекао да ће смештај за пријем грађана бити спреман у понедељак, а да су у припреми за смештај касарна, Геронтолошки центар и бараке код “ТЕНТ”-а на Ушћу. 

– Црвени крст је имао два пункта у Обреновцу, један у Баричу, а један у насељу Ројковац. То се показало као недовољно за број људи који користи услуге Црвеног крста. Донели смо одлуку да се отвори још један пункт код “Мол” пумпе за људе из центра града и са шабачког пута. Такође, у наредним данима треба да се припреми и школа на Забрежју, како би се и са тог пункта вршила дистрибуција основних животних намирница. Општина Обреновац даје све од себе да створи адекватне услове за дистрибуцију хране. Што се тиче намирница које недостају Црвеном крсту, тражили смо од њих списак како би се те намирнице набавиле преко робних резерви – рекао је Чучковић. 

Он је истакао важност јавности рада Црвеног крста и јавности рада људи који се баве донацијама.

Такође је апеловао на радно становништво да се укључи у активно чишћење града.

– Имамо преко 150 радних машина на улицама Обреновца и циљ нам је да сав кабасти материјал однесемо из Обреновца. Они који не могу сами да изнесу сав материјал, а до сада их се јавило 40, њима ће припадници војске и комуналних служби изнети намештај из кућа- казао је Чучковић.