Кризни штаб града Београда, у оквиру којег је послове из свог делокруга обављао и Штаб за ветерину Секретаријата за пољопривреду и „Ветеринa Београд”,  одмах након објаве ванредне ситуације у Београду отпочео je акцију спасавања кућних љубимаца са поплављених подручја општине Обреновац.

У овој акцији су поред ветеринара учествовале и бројне екипе припадника МУП-а, ватрогасне и горске  службе, као и друштва за заштиту животиња, који су својим несебичним залагањем допринели спасавању десетина кућних љубимаца, нарочито паса и мачака.

– Свакодневно од 17. маја сви учесници ове акције обилазили су Обреновац, спасавали, хранили, појили и збрињавали кућне љубимце који нису били евакуисани заједно са својим власницима. Сарадња између секретаријата и друштава за заштиту животиња се наставља и у току је израда јединствене базе података за све спасене и евакуисане кућне љубимце, који се налазе у прихватилиштима широм Београда. Посебну захвалност дугујемо овим друштвима, која су се одмах прикључила акцији спасавања и потпуно равноправно са градским и државним службама помагала током свакодневних активности збрињавања. Друштва за заштиту животиња ажурирају своју базу података и путем друштвених мрежа и медија обавештавају јавност о текућим акцијама на терену и о спасеним домаћим животињама, а подаци се могу наћи напорталу http://pomozi.zivotinje.rs/ – наводи се у саопштењу Секретаријата за пољопривреду.

Из овог секретаријата још једном апелују на све племените људе који су у могућности да удоме баш кућне љубимце из поплављених општина, као и да помогну донирањем хране и средстава за хигијену, да се обрате посредством наведеног линка.

Извор: Беоинфо