Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић је на данашњој конференцији за штампу најавио почетак рада Градске општине Обреновац. 

– Градска општина Обреновац почиње са радом у понедељак у 9.00 часова на старој адреси и у старој згради.  У њој ће дежурати људи који ће пружати адекватне информације свим оштећеним лицима. Направили смо десет категорија добара која су оштећена поплавом, од индивидуалних стамбених објеката, пољопривредних објеката, локала, фирми, до аутомобила и других покретних ствари, као што су пловила и радне машине. На тај начин ћемо пружити могућност сваком грађанину Обреновца да пријави оно што му је оштећено. Јасно је да сутра када почнемо са радом нећемо бити у могућности да одједном примимо 30.000 захтева  за оштећене објекте и 25.000 захтева за оштећене аутомобиле. Молим грађане за стрпљење, јер ће пријаве бити могуће и путем телефона и интернета. Након тога ће комисије изаћи на терен и направити записнике – рекао је Мирослав Чучковић.

Говорећи о успостављању комуналних система у општини, Чучковић је рекао:

– Великим залагањем “Електродистрибуције Београд”  и радника ЈКП “Водовод и канализација” Обреновац успостављена је струјна веза са фабриком за пречишћавање воде на Забрежју, тако да би у уторак требало да добијемо техничку воду на територији целог града како би могли да почну процеси дезинсекције, дератизације и чишћења града. Додатна активност је и третирање комараца са земље и из ваздуха. Што се тиче канализационог система, рониоци су све време  на терену и покушавају да реше ситуацију са језерима у граду, како би што пре постојећих 11 џепова очистили од воде. Ту пре свега мислим на насеља у центру града, као што су Дудови, насеља Вирага, Сењак и друга – закључио је Чучковић. 

Формиране су следеће комисије за евидентирање штете:

КОМИСИЈЕ ЗА ЕВИДЕНТИРАЊЕ ШТЕТЕ НА ОШТЕЋЕНИМ:

1. ИНДИВИДУАЛНИМ СТАМБЕНИМ ОБЈЕКТИМА
2. СТАНОВИМА И ПОСЛОВНИМ ПРОСТОРИЈАМА
3. СТАМБЕНИМ ЗГРАДАМА (заједнички делови зграде, степеништа, лифтови, подруми…)
4. МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА
5. СРЕДЊИМ ПРЕДУЗЕЋИМА (50-150 запослених)
6. ВЕЛИКИМ ПРЕДУЗЕЋИМА (преко 150 радника)
7. РЕГИСТРОВАНИМ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ДОМАЋИНСТВИМА (куће, машине, пољопривредни објекти, стока, пољопривредни усеви и засади и друго)
8. НЕРЕГИСТРОВАНИМ ПОЉОПРИВРЕДНИМ ДОМАЋИНСТВИМА И ВИКЕНДИЦАМА
9. МОТОРНИМ ВОЗИЛИМА, ПЛОВИЛИМА И И РАДНИМ МАШИНАМА
10. ИНФРАСТРУКТУРНИМ ОБЈЕКТИМА И ОБЈЕКТИМА У ЈАВНОМ СЕКТОРУ (домови здравља, школе, јавни објекти…)