Горан Весић, градски менаџер, гостујући данас у програму “Поплаве у Србији” РТС-а подсетио је да је за све који су у Обреновцу од велике важности поштовање упутства Републичког штаба за ванредне ситуације и МУП-а Републике Србије.

– Још увек је на снази забрана повратка у одређене делове Обреновца, јер да би се грађани вратили неопходно је створити потребне услове. Тренутно се враћају само они које МУП позове, попут власника радњи. У неке делове је повратак дозвољен, попут Барича и других делова који нису угрожени. Важно је да је трафостаница прорадила и да је струја почела да се враћа и сада градске и републичке надлежне службе које чисте терен, раде асанацију, дезинфекцију и уклањају животиње стварају услове за повратак људи. Када МУП донесе одлуку да људи могу да се врате, уследиће масован повратак. Ми још увек имамо колективне центре, код нас је око 4.000 људи из Обреновца, не рачунајући оне који су приватно смештени код родбине и пријатеља. Тренутне процене, које је изнео председник општине Обреновац, говоре да је 40 кућа потпуно уништено, али ће се већина људи по стварању услова вратити. За оне који то не буду могли, у договору са општином ми ћемо то решавати све дотле док се не створе потребни услови. Током ове недеље ћемо смањивати број колективних центара, планирано је затварање ДИФ-а, који се већ полако празни, потом Арене, Пионира и других, јер, по добијању дозволе за повратак више неће бити потребе за њихов боравак у тако великим просторима, који и иначе нису адекватни за ту намену, али смо их морали употребити, јер нисмо имали другог избора – казао је Весић.

Говорећи о напорима за санацију постојећег стања, Весић је упозорио да ни републички, ни градски буџет немају тако велику количину средстава.

– То ће се у највећој мери радити из ванредних средстава, како то Република буде предвидела, али за нас је у овом тренутку најважније да се попише штета. То ће бити готово до 30. маја, а након тога ће се вршити процена штете која мора да буде адекватна и реална како бисмо могли да аплицирамо за одређене фондове. Такође, једно су приватна, а друго правна лица, јер су ова друга бивала и осигурана, за разлику од приватних лица, чије куће углавном нису биле осигуране. Дакле, најбитније је било спасити људске животе, сада се стварају услови за повратак, следећи корак је приоцена штете и обезбеђивање услова да се помогне, како правним, тако и физичким лицима – рекао је Горан Весић. 

Извор: Беоинфо