barička reka i hotel 3

barička reka i hotel 3Током ноћи између среде и четвртка градоначелник Београда Синиша Мали је са својим сарадницима обишао поплавом угрожено подручје Месне заједнице Бариче. У Баричу је дошло до изливања Баричке реке и угрожено је више од 30 домаћинстава.

Изливање је проузроковано огромним падавинама. Иако је ток Баричке реке претходних година уређен, огромна количина воде довела је до повећања водостаја и сливања са брда. Бујица је срушила један од мостова.

У помоћ угроженом становништву стигло је 50 припадника Жандармерије који су евакуисали становништво у Хотел ”Обреновац”. Градоначелник Београда Синиша Мали је обилазећи терен и Хотел ”Обреновац” истакао да је у року од пола сата бујица у Обреновцу порасла за пола метра, али је изјавио да нема места за панику.

– У протекла 24 часа на Београд се излило 55 литара кише по квадратном метру, што је отприлике месечни просек. То је направило велике проблеме у граду и свим приградским општинама. Најтежа ситуација је у Обреновцу, Лазаревцу и у деловима Гроцке. Један мост на Баричкој реци се срушио, ситуација је веома тешка и у Хотел ”Обреновац” тренутно је евакуисано 36 особа – казао је Мали.

Градоначелник је апеловао на грађане да послушају савете надлежних служби и да напусте своје куће и дођу на сигурно уколико је стручна процена да им је безбедност угрожена.

barička reka i hotel 4

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је нагласио да је основни циљ да ова ситуација прође без жртава.

– У Хотелу ”Обреновац” се тренутно налази 36 особа, а ми можемо да збринемо до 100 људи. Уколико број евакуисаних људи буде већи, бићемо у контакту са Скупштином града како бисмо обезбедили додатне оброке. Спремили смо три основне школе за случај да је потребан смештај за већи број људи. Сви комунални системи функционишу и на располагању су грађанима, а ми смо у сталном контакту са представницима свих месних заједница – рекао је Чучковић.

Град је донео одлуку да основне и средње школе не раде у четвртак, 15. маја и петак, 16. маја.

{youtube}HZOXK_KLZOs{/youtube}