poljane peštan 1

poljane peštan 1На територији месних заједница Пољане и Конатице проглашена је ванредна ситуација јер се синоћ излила река Пештан. Више од 30 кућа је угрожено поплавним таласом који се креће ка Дражевцу.

Локални путеви који повезују Конатице и Пољане, и Дражевац и Пољане, су у прекиду, али вода се већ повлачи.

Миле Јовичић, командант Ватрогасно-спасилачке бригаде Београд, је истакао да су припрадници Ватрогасно- спасилачке јединице из Обреновца већ два дана на терену и да прате стање.

– Константно се мери повећење нивоа водостаја на овој територији и у договору са челницима општине, са којима одлично сарађујемо, сазвали смо Штаб за ванредне ситуације и донели одлуку да се на овом подручју прогласи ванредна ситуација. Алармирали смо наше додатне екипе, регионални тим за спасавање и рад на води је такође ангажован од синоћ од 22 часа. Тим је присутан са потребном техником и опремом, са камионом за евентуални превоз угроженог становништва и са чамцима уколико је потребно допремање хране и воде. Вода није ушла у куће и домаћинства осим у економске објекте, а у великој мери су водом поплављене њиве. Људи углавном не желе да изађу из својих кућа, а ми ћемо им пружити сву неопходну помоћ. Остаћемо да дежурамо на терену све док не будемо били потпуно сигурни да више неће претити опасност од ширења воде – рекао је Јовичић.

poljane peštan 2

Драгослав Мршевић, заменик председника општине Обреновац и заменик комаданта Штаба за ванредне ситуације, је подсетио да се ради о небрањеном делу општине Обреновац.

– Ситуација није превише страшна у односу на ситуацију од пре четири године, али ми смо све време на терену заједно са Ватрогасно-спасилачком јединицом, а и јавна предузећа су са својом механизацијом у приправности. Можемо да констатујемо да је стање боље него што је било јутрос и да је вода у повлачењу. Мора да се истакне да је ово небрањени део Обреновца јер у околини Пештана не постоје долме које штите од изливања и самим тим друштвена заједница мора људима који овде живе да пружи подршку и помоћ – казао је Мршевић.

{youtube}Sq3RWa1oDv8{/youtube}

{youtube}3_AQBHZtvRM{/youtube}