11. “Ноћ музеја” биће одржана 17. маја. Програм за овогодишњу “Ноћ музеја” припремила је Библиотека “Влада Аксентијевић”.

Поставка “Мали Посавац у Великом рату“ приказује личности и догађаје из Обреновца и околине током Великог рата 1914-1918. године. Обухвата фото-докуметарни материјал, одликовања, делове војничке опреме, дневничке записе наоружања ученика, као и преглед свих споменичких обележја из овог периода.

Посебан део поставке је посвећен носиоцима Кађарођеве звезде. Највећи део презентованог материјала прикупљен је из приватних колекција, али и из Војног архива Србије и писаних извора. Део збирке фотографија завичајног одељења Библиотеке по први пут ће бити доступне јавности. Изложбу ће пратити пригодан музичи, филмски и сценски програм. Програм се реализује у сарадњи са Удружењем потомака ратника 1912-1920 “Живојин Мишић” из Обреновца и централни је догађај којим Библиотека обележева стоту годишњицу од почетка Великог рата. Циљ изложбе је да укаже на значајне људе и догађаје, као и материјално наслеђе о Првом светском рату са територије обреновачке општине. Сав презентовани материјал постаће део завичајног одељења Библиотеке, у оквиру које ће у годинама које следе бити формирана и музејску поставку.

Драмски пиказ и музички програм

Током вечери биће емитован филмски материјал забележен током пролећа 2014. године о споменичком наслеђу на територији општине Обреновац, уз приказивање архивске и фото-докуметарне грађе и сведочења потомака учесника Великог рата. Полусатни филм део је серије у продукцији РТС-а и биће емитован више пута током вечери. У музичком и сценском делу програма ће се представити музичари, певачи, глумци и рецитатори из Обреновца, са садржајима који су базирани на дневничким записима а праћени поезијом и музиком из периода Великог рата.