Данас је у Градској општини Обреновац одржана конференција за медије поводом изградње Треће магистрале топловодне мреже. Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић подсетио је да су за све инфраструктурне пројекте потребне четири ствари.

– Прва је постојање изворишта воде, енергије или колектора за канализацију, друга ствар је пројектна документација, трећа решавање имовинско-правних односа и последња је обезбеђивање средстава за пројекат. Ми смо у фази изградње Треће магистрале, од ПД “ТЕНТ” до шабачког пута, и могућности да се изгради топловодна мрежа у селима Уровци, Кртинска, дела центра града, Шљивица и Забрежја. Прве две фазе су завршене и дефинисали смо план детаљне регулације и трасу и сада крећемо у решавање имовинско-правних односа. Трудили смо се да траса топловода буде што је више могуће на државном земљишту како би смо лакше извршили експропријацију. На приватним парцелама, по налогу Владе Републике Србије, власници ће бити обештећени. У договору са привременим органом Града Београда у буџету за 2014. и 2015. годину биће опредељено 120 милиона динара за исплату експропријације – казао је Чучковић. 

Чучковић се осврнуо и на улогу ПД “ТЕНТ” Обреновац у изградњи Треће магистрале топловодне мреже. 

– Имамо јако добру сарадњу са Термоелектраном “Никола Тесла” из Обреновца и имамо договор да на новац који исплаћујемо за испоруку топле воде у постојећи систем топловода у Обреновцу до 2020. године дају попуст од 100 процената. Другим речима,  до 2020. године ће они нама испоручивати топлу воду потпуно бесплатно, а ми ћемо тај новац употребити за изградњу Треће магистрале. На овај начин ћемо успети да повећамо капацитет тренутне мреже, а и да прикључимо велики број домаћинстава која се тренутно греју на чврста горива. На тај начин ћемо дати допринос здравијој животној средини у самом граду. Такође, квалитет живота ће бити бољи након тога. Значајно је напоменути да за неколико дана добијамо извођача радова на изградњи канализационе мреже у Кртинској и Уровцима, па ће се и “ТЕНТ” А повезати на канализациону мрежу. Мислим да ће 2014. и 2015. година бити историјске године за развој нашег града, с обзиром на количину средстава коју улажемо у ова два велика пројекта – рекао је Чучковић. 

Директор ЈКП “Топловод” Борис Ивковић рекао је да ће изградња Треће магистрале омогућити прикључење на мрежу великог броја корисника. 

– Изградњом Треће магистрале топловода на топловодну мрежу прикључиће се Уровци, Кртинска и Звечка. Такође, то ће нам омогућити ширење топловодне мреже на другу страну према Забрану и у насеље Шљивице и део Белог Поља. Процес гасификације који је у току не искључује развој топловодне мреже. Оба система су у корист и на добробит грађана. И гасификација и топловод могу само да подигну вредност земљишта и некретнина, као и квалитет живота. Тамо где је прошао гас у Звечкој проћи ће и грејање – закључио је Ивковић. 

{youtube}CnRH5Y_7y3k{/youtube}