Поводом обележавања Међународног дана Рома у Галерији СКЦ “Обреновац”, у понедељак, 7. априла 2014. године, биће приређена и отворена изложба слика насталих током ликовних колонија у организацији Хуманитарне организације “Радио Ром Београд”.

Поред слика наших афирмисаних ликовниих уметника, на којима су углавном приказане сцене и мотиви из живота Рома, биће представљене и фотографије из антрополошког циклуса. Након отварања изложбе наступиће група Кал.

Отварање изложбе је предвиђено за 19.00 сати у Галерији, а наступ групе Кал почиње у 19.45 сати у малој сали Спортско-културног центра “Обреновац”.

У среду, 16. априла, у 19.00 сати, одржаће се трибински програм са две трибине. “Антрополошки циклус код Рома”, представиће Златомир Јовановић, културолог, а “Естетику комуникације”, представиће Тамара Кучан, комунолошкиња. Планирано је да предавања са дискусијама трају по 45 минута.

На Првом светском конгресу Рома, одржаном у Лондону 1971. године, донета је одлука да се 8. април обележава као Светски дан Рома. Тада је за ромску химну проглашена песма “Ђелем-ђелем”, а установљена је и застава са точком као централним симболом.

Улаз на све програме је слободан.

{youtube}dTtOsQGT22g{/youtube}