У Спортско-културном центру „Обреновац“ данас је одржан „Сајам занимања“ намењен ученицима седмог и осмог разреда основних школа. 

Организаторка сајма Ивана Миросављевић рекла је да је манифестација подржана од стране Градске општине Обреновац и Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

-У оквиру програма професионалне оријентације који се спроводи од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја у свим основним школама, ове године су три основне школе из Обреновца, „Јован Јовановић Змај“, „Посавски партизани“ и „Никола Тесла“ организовале „Сајам занимања“. На овом „Сајму занимања“ присутне су средње школе и компаније које ће ученицима дати све потребне информације које им могу помоћи у одабиру будућег занимања. Дванаест компанија је узело учешће на овом сајму, као и десет средњих школа из Обреновца, Шапца, Владимираца и Београда – рекла је Ивана Миросављевић.  

„Сајам занимања“ је обишао и председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић који је том приликом рекао да је општина Обреновац са задовољством покровитељ оваквих догађања.

– Овакве манифестације су јако значајне јер омогућавају спајање наших ученика са њиховим будућим професорима и њиховим будућим другарима из школа, као и упознавање са занимањима која су на располагању. Оно што је моја порука свима њима је, да ако се буду трудили да буду изнад просека, било којим занимањем да се баве, да ће имати добра финасијска примања. Бити данас врхунски кувар, инжињер или фризер је могућност да се направи озбиљан профит за себе и своју будућу породицу. Изненађен сам свешћу коју имају основци о томе која су то данас занимања која им могу гарантовати проспертет и добру будућност. Коментари који се могу чути од клинаца који завршавају основну школу су такви да сви ми који водимо ову државу морамо да се узмемо у памет, с обзиром на то да медицинску школу сви заобилазе у широком луку јер схватају да до 2016. неће моћи нико да се запосли у здравству и да има 2200 колега на бироу.  Ако се као друштво не будемо окренули и обратили пажњу на занимања која су битна за здравље становништва ми не можемо онда обезбедити здравију будуђност за нашу децу и за нашу државу – казао је Чучковић.

На самом сајму ученици су у директним разговорима са ученицима средњих школа, власницима фирми и радницима у истим, као и са професорима могли да се ближе информишу о занимањима која их интересују. Такође, било је прилике да се опробају у дизајну, да виде како је то бити фризер и да са у директном разговору са полицијским службеником увере да ли је баш то њихово будуће занимање.

{youtube}T3FCN9o2g9k{/youtube}