Градска општина Обреновац организовала је матурантима Техничке школе посету Крагујевцу и фабрици ”Фиат”. Јуче и данас је око стотину ђака било у прилици да посети фабрику ”Фиат аутомобили Србија”.

Јуче је пре посете фабрици у згради Градске управе Крагујевца за прву групу ученика и наставника Техничке школе организован пријем код градоначелника Верољуба Стевановића и заменика Небојше Здравковића.

Градоначелник Верољуб Стевановић је поздравио ученике и пожелео им добродошлицу.

– Дошли сте у град који је у економском смислу био на дну, а сада је на врху. Видећете фабрику која је једна од најмодернијих у свету и вероватно ћете се изненадити како то изгледа. Видећете како један велики напор и право виђење ствари доводи до тога да се у једном граду слика о њему потпуно промени – рекао је Стевановић.

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да Крагујевац представља готово једину светлу тачку у Србији.

– Крагујевац је због комапније ”Фиат” светла тачка која пружа наду свим градовима који немају такву фабрику да постоје људи који знају како визију спровести у дело. Драго ми је што матуранти могу да виде како велике и моћне иностране компаније изгледају у нашој земљи. Ово је доказ да је могуће наћи запослење без политичке подршке, већ само својим знањем и залагањем. Верољуб Стевановић има година искуства колико ја имам година и зато сам са овим младим људима дошао у Крагујевац да научимо на који начин и ми можемо да упослимо нашу општину. Ореновац има индустријску зону са свом неопходном инфраструктуром и у наредном периоду ћемо се по моделу Крагујевца директном стимулцијом заједно са владом трудити да отворимо једну овакву фабрику и запослимо младе – казао је Чучковић.

Љиљана Живановић, наставница машинске групе предмета, је истакла да је ово још један вид успешне сарадње општине Обреновац и Техничке школе.

-Нама је у наставном плану обилазак фабрика, и добили смо прилику да то и реализујемо захваљујући општини. Ђаци су овде могли да виде како истовремено функционише 10 робота на једном месту. Посебно је занимљиво видети платформе које су усклађене и које се чак померају по висини, то јест прилагођавају се раднику – рекла је Љиљана Живановић. 

Петар Вићентијевић, ученик Техничке школе – смера машински техничар за компјутерско конструисање, захвалио се руководству општине на организацији ове корисне посете.

– У ”Фиату” смо видели све оно што учимо у школи из аутоматизације и роботике. Посета нам је изузетно корисна јер смо сад видели како то изгледа у пракси. Волео бих да и у Обреновцу постоји слична фабрика у којој бих, када завршим Машински факултет, могао да се запослим – рекао је Вићентијевић. 

{youtube}_f9M4RGPrNQ{/youtube}