У четвртак, 6. марта, у галерији Спортско-културног центра “Обреновац”, у 19 часова, Удружење грађана “Шта хоћеш?” организује представљање Крагујевачког фестивала антиратног и ангажованог филма у Обреновцу.

Публици ће се представити Владимир Пауновић, директор и селектор КРАФ-а.

Након представљања фестивала публика ће имати прилику да погледа два филма.

Премијерна пројекција филма: “ЗДРАВИ ЉУДИ ЗА РАЗОНОДУ”, Карпо Аћимовић – Година, СФРЈ, 1971, документарни, 15 мин.

Синопсис: Један од најпознатијих филмова, култног “црноталасовског” редитеља старе Југославије – Карпа Године, у којем приказује Војводину као подручје суживота разних народности и мањина. Година се концентрисао на портретисање људи и на, у Војводини уобичајену чињеницу, да припадници исте националне мањине – боје куће истом бојом. Поново сниман статичном камером и праћен ироничном музиком, филм изгледа одлично и говори пуно, а у подконтексту отвара бројна питања.
Разговор на тему: “Однос младих према мањинским групама у Србији“.

Премијерна пројекција филма: “БАЛКАН СПИРИТ“, Херман Васке, Немачка, 2012, документарни, 80 мин.

Синопсис: Балкан је европска регија која живи и одише креативношћу. Границе се мењају, али креативност Балкана остаје. Где су корени тако свеже и радикалне креативности? Колико је битна креативност Балкану, како би преживео?. Колико је важна уметност импровизације? Како се балканска креативност у времену европске кризе хвата у коштац са западним представама и предрасудама? Филозоф Славој Жижек, води нас у вратоломну вожњу кроз креативни свет Балкана. То је истраживање разноврсних облика креативности : културне, филозофске, политичке и уметничке. Гости су светски призната перформанс уметница Марина Абрамовић и глумица Анђелина Џоли, која је изабрала балканску тему за свој дебитантски ауторски филм. Музичари попут Баба Зуле и Горана Бреговића и легендарне филмаџије попут Душана Макавејева. Режисери тако различити као Јасмила Жбанић и Емир Кустурица. Коначно, презентујући младу креативност у филму се појављују и уметници попут Флаке Халити и Елени Ангелопоулос.