Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковиоћ обишао је данас са сарадницима фекалну црпну станицу ”Колубара” и том приликом најавио изградњу новог постројења за прераду отпадних вода.

– Као што је већ постала пракса, сваке недеље имамо по један нов пројекат. Овога пута је у питању изградња нове фабрике за прераду фекалних вода. Ми сада имамо ситуацију да се све фекалне воде директно испуштају у Колубару, па у Саву. То је ствар која је недопустива у 21. веку. Ми смо кренули у ову активност уз помоћ Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине. Данас је усвојен План детаљне регулације који дефинише место за фабрику за пречишћавање отпадних вода. То место је довољно удаљено од града и испуњава све еколошке стандарде. Након завршетка канализације Уровци-Кртинска, у Звечкој ћемо бити спремни да изградњом једног оваквог објекта системски  и на најбољи начин решимо проблем фекалих вода које испуштамо у реку. Ми смо у Словенији имали прилику да видимо таква постројења, у којима је вода након прераде потпуно чиста и као таква се враћа у реку. То је нешто што је јако значајно за Обреновац – казао је Чучковић. 

Директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине Срђан Драгићевић рекао је да је План детаљне регулације основ за изградњу.

– Протекли период смо искористили да се сам план усвоји. Сада се ствара основ за експропријацију парцела за изградњу постројења. Припремљени су и сакупљени сви улазни подаци за избор технологије за постројење, за израду идејних пројеката. План и сама експропријација отварају могућност да се обезбеде средства из Европске Уније за изградњу овог објекта. Оно што је важно је да је доста тих средстава бесповратно и да се у изградњи постројења што мање сопствених средстава уложи. Тренутна црпна станица ће се и касније користити као главна црпна станица и помоћу ње ће се фекалне воде пумпати до самог постројења које ће се налазити на километар од ове локације. Ово је јако значајан пројекат, јер после изградње филтера на Термоелектрани “Никола Тесла” ово је највећи пројекат за заштиту животне средине  уОбреновцу – рекао је Драгићевић. 

Директор ЈКП “Водовод и канализација” Ненад Радојевић рекао је да је након урађеног и планираног ширења водоводне и канализационе  мреже у Обреновцу изградња фабрике за прераду отпадних вода логичан след догађаја. 

– Планирано проширење канализационе мреже у Уровцима и Кртиснкој, као и водоводне мреже на северу општине доводи до тога да нам је неопходна нова фабрика за прераду воде. Тренутно се у овој црпној станици испумпа дневно близу 7.500 метара кубних воде и да ће се након изградње канализацине мреже та количина само повећавати. Недалеко одавде добићемо најмодернију фабрику за прераду отпадних вода и мислим да ће то бити велика ствар за Обреновац – казао је Радојевић. 

{youtube}pqlBf4vT0dM{/youtube}