Најстарија институција образовања и васпитања у општини Обреновац, Прва обреновачка основна школа, обележила је 190 година постојања различитим манифестацијама.

У четвртак, 23. јануара, у свечаној сали Прве обреновачке основне школе одржано је књижевно вече, а у петак, 24. јануара, је у Спортско-културном центру “Обреновац”  отворена изложба ликовних радова некадашњих ученика уз пригодан коктел, док је у позоришној сали одржана ђачка приредба.

Члан Већа општине Обреновац задужен за културу и образовање Новица Филиповац истакао је да је улагање у образовање инвестиција за будућност.

– Јединствена је прилика, јер је ово један од најстаријих просветних објеката у Србији и кроз ову школу је прошао велики број ученика. Одувек је овај град помагао овакве установе, а Прва обреновачка школа ће у години када слави свој значајан јубилеј од општине добити фискултурну салу. Општина улаже у образовање и ствара услове да деца и просветни радници раде у што бољим условима – рекао је Филиповац.

Вршилац дужности директора школе Сања Чолић рекла је да је велика част бити на месту вршиоца дужности директора у моменту прославе 190-годишњице.

– Трудили смо се да направимо програм који ће на најбољи начин презентовати рад ове институције. Ученици су припремили приредбу кроз коју ће показати све оно што су учили у школи. Иако радимо у старим зградама, централна зграда је изграђена 1930. године, ипак је опремљена модерним кабинетима и трудимо се да што више унапредимо рад наших ученика – казала је Сања Чолић.

Председник Скупштине ГО Обреновац Жељко Јоветић се присутним родитељима, ђацима и запосленима школе обратио честитком за рођендан школе.

Основна школа у Палежу основана је 1824. године. Тада се звала “обштествена” и бројала је 15 ученика “изабраних по вољи родитељској и општинског суда”. О школи је бринула општина. Број ученика се полако повећавао, почела су да се уписују и женска деца. Школског простора никад није било довољно, па се школа често селила из зграде у зграду. Садашња школска зграда подигнута је 1930. године.

{youtube}jYxI4g_hEpo{/youtube}