“Буди херој” је програм Волонтерског сервиса општине Обреновац у области социјалне заштите и спроводи се у партнерству са  Дневним бораваком за децу и омладину ометену у развоју. Својим програмским активностима подстиче социјализацију и интеграцију особа са сметњама у менталном развоју и њихових породица, доприноси бољем информисању и едукацији друштвене заједнице, иницира и развија отворене облике заштите и партнерства са другим организацијама и установама, у складу са реформом социјалне политике. 

Постоји начин да будеш херој, помогнеш некоме и постанеш пријатељ особи са сметњама у развоју. Програм “Буди херој” ти пружа образовање, заштиту, потврду, признање и неизмерну захвалност.

Овај програм Волонтерског сервиса општине Обреновац ти допушта да своје слободно време потрошиш на дружење са једном или више особа са интелектуалним, физичким или социјалним тешкоћама. Програм је довољно флексибилан да се прилагоди твом слободном времену, као и знању, вештинама и твојим способностима, а у складу са потребама и профилом особа са тешкоћама, твојим будућим пријатељима. Програм својом структуром нуди менторство, обуку, подршку и континуитет.
 
Програм се реализује у партнерству између Волонтерског сервиса Србије Младих истраживача Србије и Градске општине Обреновац, а подржан је од стране Савеза за ментално недовољно развијене особе Републике Србије, Министарства рада и социјалне политике и Министарства омладине и спорта.
 
Постоји неколико начин на које можеш да се укључиш:
  • кроз ангажовање у раду дневног боравка (када су особе са интелектуалним сметњама у питању), што се односи на долазак онолико пута недељно колико можеш да одвојиш и у том времену организовање разних радионица, као што су нпр. караоке, сликање, игра карата, пантомиме, кување, уметничке радионице и било шта друго што знаш да радиш и желиш са њима да поделиш. Овим типом ангажовања можеш и краће да учествујеш, али не и мање од месец дана
  • кроз организовање догађаја, ако си у могућности да организујеш неки догађај посебно за њих, нпр. излет до твог омиљеног места у Београду, када ћеш им испричати зашто је то место за тебе, или за град, посебно (тада ће се пријатељи појавити са волонтерима укљученим кроз индивидуалну подршку) или да их укључиш у неки већ организовани догађај, нпр. свираш у неком бенду, па хоћете да организујете свирку на коју ћете позвати неколико пријатеља са волонтерима укљученим кроз индивидуалну подршку. Наравно, све зависи од твојих способности, вештина, интересовања и могућности, али знај да је и догађај као што је обичан излет велика ствар за наше посебне пријатеље, јер им дајеш шансу да се укључе у активности које могу да очекују само од пријатеља, не и од родитеља.
Ови видови ангажовања, наравно, нису стриктно одвојени и могу се преклапати, што опет зависи од тебе.
 
У току је пријава волонтера за нови циклус програма “Буди херој”, а састанак ћемо договорити пошто нам пошаљете пријаву, или се информишете директно у Канцеларији за младе или преко мејал mladi.obrenovac@gmail.com . Пријава траје до 10. фебруара 2014. године.
 
О искуствима волонтера који су учествовали у програму можеш прочитати овде.