zaštićeno sanitarno područje 1

zaštićeno sanitarno područje 1Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић обишао је данас са сарадницима рени бунаре на Забрежју, као и зоне санитарне заштите око бунара.

Ситуација на терену је показала да постоји преко педесет бесправно подигнутих објеката који потенцијално угрожавају узорковање воде, као и нормално функционисање рени бунара.

Председник ГО Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да је негативно искуство Града Ужица са водоснабдевањем утицало да се крене у обилажење обреновачког водоизворишта.

– Данас смо били у обиласку нашег водоизворишта и дошли смо до закључка да је и овде нелегална градња у експанзији. Обратићемо се надлежном министарству, Градском секретаријату за заштиту животне середине, Јавном предузећу ”Београдводе” и предузећу ”Србијашуме”. Морамо видети ко од ових људи има сагласност да постави импровизовани објекат. Данас смо наишли на комплетно уређене монтажне објекте, пуно певеце отпада свуда около, као и велики број пољских тоалета који директно могу угрозити наше рени бунаре. Овај појас ћемо потпуно очистити како не бисмо дошли у проблем какав данас имају Ужице или Зрењанин. Без обзира што код нас река, а не језеро као стајаћа вода која је подложнија бржем загађењу, овде ћемо довести ствар на ниво да све буде потпуно безбедно за наше грађане. Људе који користе овај простор ћемо изместити са изворишта. У Обреновцу постоји неколико десетина километара обале реке Саве и Колубаре где се могу правити овакве сојенице и где људи могу да уживају у природи, а да никога не угрожавају – казао је Чучковић.

zaštićeno sanitarno područje 2

Заменик председника Градске општине Обреновац Драгослав Мршевић рекао је да се не можемо играти са највећим богатством, а то је здрава и питка вода.

– Морамо наша изворишта третирати са посебном пажњом. У овој зони налази се 32 рени бунара из којих се црпи вода за скоро 70 хиљада становника Обреновца. Ми се морамо понашати одговорно и спречити могућност да дође до загађења јер би после било касно. Морамо реаговати на време и пронаћи решење за овај проблем. Ове кућице треба дислоцирати ван ове санитарне зоне како би се могућност загађења свела на најмању могућу меру – казао је Мршевић.

Ненад Радојевић, директор Јавног комуналног предузећа ”Водовод и канализација”, рекао је да је вода из обреновачког водовода одличног квалитета.

– Ми сада испоручујемо воду која је одличног квалитета и која се свакодневно контролише. Поред тога, сваких седам дана Градски завод за јавно здравље ради микробиолошку исправност воде, а и ми у нашој лабораторији такође вршимо испитивања. У сваком тренутку можемо сигнализирати уколико дође до неког инцидента или загађења, тако да смо потпуно покривени што се тиче исправности воде.  Што се тиче овог проблема, општина Обреновац је још 2011. године урадила елаборат о зонама санитарне заштите којим се предвиђају три зоне од по 20, 50 и 500 метара зоне санитарне заштите. Имамо случај да су корисници приобаља узурпирали прву зону санитарне заштите и они представљају потенцијалну опасност за рад самих бунара који су у последњих пар година потпуно реновирани и обновљеним – казао је Радојевић.

Дарко Павличић, начелник Управе ГО Обреновац, истакао је да ће општина урадити све што је у њеној надлежности како би се проблем решио и предупредило потенцијално загађење рени бунара.

{youtube}ihJmNw3J0us{/youtube}