Канцеларија за младе општине Обреновац и Организација за међународну сарадњу Савезне Републике Немачке ГИЗ, у партнерству са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и у сарадњи са Министарством омладине и спорта, реализује програм професионалне оријентације у средњим школама у Обреновцу као део локалног програма информисања и саветовања.

Радионице професионалне оријентације одржане су јуче и данас у Техничкој школи у Обреновцу.  

Душко Крстић, коордитнатор Канцеларије за младе, рекао је да је у питању дугогодишњи пројекат који је намењен ученицима средњих школа.
 
– Прошле школске године смо пилотирали овај програм у неколико средњих школа и договорили се да школе прилагоде своје годишње планове и програме овим активностима. Сам семинар на тему професионалне оријентације траје два дана. Поред тога што се матурантима и ученицима трећих разреда помаже у избору професије, у самој реализацији пројекта учествују и студенти са Филозофског и Факултета политичких наука из Обреновца, који то своје ангажовање приказују кроз редовну и обавезну праксу коју имају на факултету. Ово је прва радионица у овој школској години, а током целе школске године радионице ће се одржавати у Техничкој школи и у Гимназији, на сваке три недеље  – казао је Крстић.
 
Кристина Тошић, студенткиња педагогије на Филозофском факултету и предавач на овом семинару, рекла је да су предавачи прво прошли обуку.
 
– На семинару се помаже младима и пролази се петофазни модел професионалне оријентације. Млади су у центру пажње и ту смо да им помогнемо да буду сигурни у своју одлуку и избор будућег занимања. Оно што такође представљамо младима су резултати и анализе тржишта рада, јер није исто стање од пре само пар година и данас. Дефицитарна занимања која су била на тржишту рада пре само десет година данас то нису и ми се трудимо да им то предочимо – објаснила је Кристина Тошић. 
 

Општи циљ пројекта је успостављање функционалног и одрживог система и програма професионалне оријентације за младе на преласку из средње школе на факултет, односно у свет рада. Пројекат унапређује школске и ваншколске капацитете намењене корисницима у области професионалне оријентације.

Програм професионалне оријентације је осмишљен на основу интерактивног петофазног модела професионалне оријентације, у коме је пажња усмерена првенствено на оспособљавање младих за избор занимања. Програм се заснива на позитивним искуствима стеченим током његове примене у ширем региону, а припрема садржаја програма поверена је стручњацима из области образовања. Основни циљ програма је развијање способности младих да донесу и спроведу промишљену, ваљану и самосталну одлуку о избору школе и занимања, као и да планирају каријеру и укључе се у свет рада. Настава за младе у оквиру програма одвија се у виду радионица, које омогућавају да ученици/це активним учешћем изграде сазнања, вештине, способности и вредности потребне за остварење тог циља.

{youtube}3qXMGVe-GOo{/youtube}