Заменик председника Градске оптине Обреновац Драгослав Мршевић обишао је Рвачки клуб “ТЕНТ” у ком је Даница Варагић нашла запослење преко програма “Заједно до пензије” који спроводи општина Обреновац.

Општина Обреновац је до сада два пута вршила поделу ваучера за незапослене мушкарце старије од 55 и жене старије од 50 година. Услов је био да они сами нађу послодавца, а општина им у наредних годину дана плаћа порезе и доприносе.

Заменик председника Градске општине Обреновац Драгослава Мршевића подсетио је да је у овом програму тренутно 80 људи.

– Били смо у великом проблему, јер смо знали да су приватизације које су се десиле у Обреновцу у последњој деценији оставиле велики број наших суграђана без посла и самим тим јако тешко стицали услов за пензију. Замислите како се осећа неко ко има 55 година и још увек је у пуној снази, а не може да нађе посао и не привређује Због тога смо ми решили да овом субвенцијом помогнемо тим људима. Ова мера је двоструко добра јер омогућујемо да људи дођу до жељене пензије, а истовремено субвенционишемо и послодавце. На порезе и доприносе годишње се издвоји преко 150 хиљада динара, а то је директна инвестиција за некога ко је занатлија или угоститељ. Ми ћемо са овим програмом сигурно наставити и убудуће. Овакав модел би требало да преузме и сама Влада Републике Србије и да на такав начин стимулише привреду и раднике који ће услед реструктурирања великог броја фирми остати без посла – казао је Мршевић.

Даница Варагић је рекла да јој је ваучер омогућио да испуни услов и оде у заслужену пензију.

– Ја сам напунила 60 година и аутоматски стекла услов да идем у пензију. Како до краја овог уговора има још петнаест дана ја ћу у пензију отићи за две недеље. До 2005. године сам радила у компанији ”Прва Искра” из Барича, а од тада па док нисам узела овај ваучер радила сам свашта. Чувала децу, старе особе, радила као испомоћ у кући, у ћевабџиници, само да имам неки приход. Овде у клубу сам задужена за хигијену и неке административне послове у вези вођења књига. Задовољна смо што је ова акција заживела и што ми је помогла да одем у пензију достојанствено – рекла је Даница Варагић.

{youtube}rwoURJOUyDY{/youtube}