Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић и члан Већа Владисав Миљковић обишли су данас два пољопривредна газдинства и том приликом најавили Конкурс за одлазак пољопривредника на сајам пољопопривреде у Берлин у јануару 2014. године.

Председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић рекао је да су пољопривредници суштински покретачи Обреновца.

– Пољопривредници, нарочито млади, који се враћају на своја имања су пример како да се развија пољопривреда у нашем граду. Нови приноси и профит од тих приноса јесте нешто што је добро, како и за нас, тако и за њих. Како би им помогли да повећају своје приносе ми смо посебну пажњу посветили едукацији наших пољопривредника. Првенствено мислим на посете највећим сајмовима у Европи где се може видети најбоља механизација, нови приступи у пољопривредној производњи и где се могу срести са својим младим колегама из Европске Уније. 22. јануара се иде у Берлин на Сајам пољопривреде како би наши пољопривредници видели како се ради у Европи. Такође, употребом стеченог знања и приноси се повећавају, а самим тим и профит пољопривредницима. Данас на пољопривреду треба гледати као на озбиљан бизнис, а не на мучење – казао је Чучковић.

Марко Ашковић, млади пољопривредник из Орашца, рекао је да је само наставио традицију бављења пољопривередом.

– Мој деда и мој прадеда су се бавили пољопривредом и ја сам се после завршене средње школе вратио на имање. Тренутно обрађујем око 40 хектара земље, од тога у закупу имам 25 хектара. Гајим највише житарице, соју и кукуруз. Такође, у самом домаћинству имам нешто говеда и свиња, али то није примарни део производње. Сматрам да свако ко има земљу и имање треба да се врати на село, јер пољопривреда више није толики проблем пошто механизација много скраћује и олакшава посао. Морам да напоменем да је општина Обреновац много помогла пољопровреднике у току прошле године. Ја сам добио бескаматни кредит и купио потпуно нову сејалицу која ми је ове сезоне много значила – рекао је Марко Ашковић. 

Члан Већа општине Обреновац Владисав Миљковић најавио је Конкурс општине за одлазак на сајам у Берлин. 

– Градска општина Обреновац ће расписати Конкурс за одлазак на сајам пољопривреде који се одржава од 22. до 25. јануара у Берлину. Такође, наградићемо најмлађег пољопривредника, најбољег пољопривредног произвођача и најбољег сточара у општини одласком на овај сајам. Ово је наставак активности које Градска општина Обреновац спроводи у циљу едукације и образовања пољопривредника – објаснио је Миљковић. 

Драган Пејић, пољопривредник из Скеле, рекао је да ће у Берлин ићи његов син. 

– Он много више учи и примењује новине у производњи него ја, тако да ће тај пут много више значити њему него мени. Ми у домаћинству обрађујемо десетак хектара земље, од тога на два хектара су повртарске културе и пластеници, а остало су житарице. Што се тиче помоћи коју је у овој години давала општина Обреновац, ја сам искористио бескаматни кредит који нам је у том моменту много значио и помогао да подигнемо ниво производње. Од овог посла може да се заради, на повртарству мало више него на житарицама. Ко жели да ради тај ће имати прихода и успети да нахрани породицу – рекао је Пејић. 

{youtube}VEQmO1mphP0{/youtube}