Обуку „ВИРТУЛЕНО ПРЕДУЗЕЋЕ“ организују Канцеларија за младе Градске опстине Обреновац и Регионални центар за развој МСП и предузетништва „Београд“ преко „Предузетничког центра Обреновац“.
Шта је ВИРТУЕЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ?
Виртуелно предузеће представља симулацију радног процеса у коме су полазници („запослени“) ангажовани на конкретним радним местима у предузећу. У оквиру виртуелног предузећа, обављањем својих радних задатака, „запослени“ обнављају претходно стечена теоријска знања и вештине (уколико су их имали) и стичу нова знања и вештине из бласти: предузетништва, правних аспеката пословања, административног пословања, пословне коресподенције, рачуноводства, пословних финансија, пословне комуникације и пословног бонтона, продаје, маркетинга, кадровских послова и др. Све то, „запослени“ раде под вођством и надзором стручњака- ментора, који воде радни процесе, прате, анализирају, усмеравају и саветују.
Виртуелно предузеће се формира по свим правилима и у складу са прописима која важе за стварно („право“) предузеће, али се не региструје у Агенцији за привредне регистре.
Виртуелно предузеће функционише као „право“ предузеће, а разлика је једино што нема стварног протока робе и новца.
Циљ виртуелног предузећа је да полазници уче и да практично обављају све кључне послове који се врше у реалном (“правом“) предузећу, При томе, добијају потребна знања и вештине која су потребна, као и када би радили у неком „правом“ предузећу, јер их обучавају стручњаци за одређене послове из реалног окружења. У оквиру виртуелног предузећа обично се организује рад у одељењима за: финансије и рачуноводство, маркетинг, комерцијално пословање, правне, кадровске и опште послове и др. Полазници „пролазе“ кроз сва одељења и уче све послове.
Тежиште рада виртуелног предузећа је на стицању практичних знања. После учења у виртуелном предузећу, полазници обуке су далеко више оспособљенији за рад код неког послодавца или у сопственом предузећу. Учење и рад се одвијају у условима дозвољених грешака јер нема ризика да ће се грешке негативно одразити на пословање предузећа.
 
Овај модел стицања знања и вештина је најпогоднији модел обуке за започињање и вођење малог бизниса. У исто време, стичу се знања и вештине које полазницима могу да буду од користи уколико намеравају да се запосле код неког послодавца. Другим речима, могу да им донесу предност у односу на друге кандидате.
 
Крајњи резултат учења и стицања искуства, односно вештина у виртуелном предузећу је мотивисан полазник обуке и боље припремљен за самозапошљавање, односно запошљавање. Полазници обуке ВИРТУЕЛНО ПРЕДУЗЕЋЕ, поред стицања знања, развијају и неке особине, као што су самокритичност, самосталност, самоиницијативност, креативност, способност комуницирања, тимског рада и, наравно, стичу додатно самопоуздање.
 
Обука траје 12 радних дана по 4 сата, а укупан фонд часова је 48.
 
Због интерактивног начина рада и примене практичног метода рада са полазницима, пожељно је да сваки полазник поседује основну информатичку писменост, односно да зна да ради на рачунару (Windows XP, Word, Excel i Internet ).
 
Обука ће се реализовати од 25. јануара 2010. године. Максималан број полазника по једној групи је 16.
 
На крају обуке, сви полазници ће добити сертификат о похађању обуке.
 
Сви заинтересовани за похађање обуке треба да се пријаве Канцеларији за младе на 011/8724025 или путем е-маил kzm.obrenovac@yahoo.com, односно Предузетничком центру Обреновац на 011/8728245 (особа за контакт Мирослав Лазић ) или путем е-маил miroslav.lazic@nadlanu.com.  Пријава
 
Рок за пријављивање је 20. јануар 2010. године.