Неформална група ‘’Млади 11500’’, у сарадњи са Градском општином Обреновац, Канцеларијом за младе у Обреновцу и Факултетом за физичку хемију, организује ‘’Мини сајам науке’’. Манифестација ће се одржати 05. октобара 2013. године у 13 часова на Градском тргу у Обреновцу.

Студенти Факултета за физичку хемију предвођени Тамаром Симић ће у периоду од 13:00 до 17:00 часова изводити експерименте, одговарати на питања, објашњавати шта се приликом сваког експеримента дешава и трудити се да покажу колико наука може бити занимљива.

Неки од експеримената који ће бити демонстрирани: 

Бродић покрећемо детерџентом
Свака течност се карактерише својим површинским напоном који је последица постојања међумолекулских сила. Течности које имају јаке међумолекулске силе (нпр. вода) имаће и већи површински напон. Када брод ставимо у посуду са водом силе су уравнотежене, па се бродић не креће. Детерџент садржи површински активну супстанцу која у додиру са водом смањује њен површински напон. Због јачих привлачних сила на “врху”, бродић ће се кретати унапред.

Лава у боци
”Слично се у сличном раствара” је последица фундаменталне особине молекула која се зове поларност. Вода има један позитиван а други негативан крај и представља најпознатији поларни молекул. У молекулу уља наелектрисање је симетрично распоређено чинећи га неполарним. Када се молекули воде и уља нађу један у близини другог, услед разлике у поларности, долази до њиховог одбијања, тј немешљивости. Боја за колаче је направљена од поларних молекула растворљивих у води.
• Уље остаје на површини воде зато што је мање густине од воде.
• Боја је растворљива у води али не и у уљу, тако да само пролази кроз уље на путу до воде на дну боце.
• Растварањем шумеће таблете у води долази до издвајања гаса (CО2) који се, захвативши део воде и боје, у облику црвених мехурића енергично издваја из воде, пролази кроз уље ка отвору боце, подсећајући на ерупцију вулкана.

Дух из боце
Тајна ослобађања духа из боце је да је манган диоксид окачен на жицу (конопац) и виси изнад водоник пероксида. Када скинемо чеп са флаше, манган диоксид упада у водоник пероксид и започиње реакција. Дух из боце је пример егзотермне реакције, јер она ослобађа топлоту. Ако додирнете флашу, после ослобађања ‘’духа’’ , осетићете да је постала врела.

Слоновска паста
Пена коју смо направили је специјална, јер је сваки део пене (мехур) испуњен кисеоником. Квасац делује као катализатор (помоћник) да уклони кисеоник из водоник пероксида. Пошто је то урадио веома брзо, створио је пуно мехурића. Да ли сте приметили да је боца постала топла? Експеримент је створио реакцију која се зове егзотермна реакција – што значи да није само створио пену, већ је створио топлоту! Произведена пена је само вода, сапун, и кисеоник.

Новац који не гори
До сада сте вероватно мислили да ће новац горети ако га потопите у раствор алкохола. Тајна је додавање воде у алкохол. Вода из мешавине воде и алкохола апсорбује много топлотне енергије која се генерише када се запали новац. Температура папирног новца не достиже температуру потребну за спаљивање новца. Вода се прво загреје до своје тачке кључања, а затим испари од топлоте сагоревања из запаљеног алкохола. Ако смањите количину воде у мешавини, папирни новац ће се запалити и изгорети.

Љигавац
Пластика је свуда око нас! Има је у најразличитијим облицима и користи се за многе примене… Али пробајте да је направите сами! Лепак је смеша воде и полимера. Када се боракс дода раствору лепка и воде, боратни јони формирају везе између дугачких полимерних ланаца поливинил ацетата и праве тродимензионалну мрежу у чијим се шупљинама налазе молекули воде. Ова мрежа га чини сличнијим чврстом него течном лепку. Може да задржи облик кратко време, а ако се нагло истегне, везе између молекула се раскидају и он се распада на делове.

Воћна батерија
Катода: Катода је новчић од 1 дин. Анода: Анода је алуминијумска фолија.
У једну воћку убодете новчић и мало даље, да се не би додирнули, алуминијумску фолију. Како је потребно да повежете више воћки, за то ћете користити каблове. Један крај кабла са крокодилкама повежете са новчићем у једној воћки, а други са Ал фолијом у другој воћки и тако редом. Један крај кабла који је повезан са првим новчићем је слободан, као и један крај који је повезан са последњом Ал фолијом. То су вам полови + и – као на батерији. Када повезујете на сат неопходно је да напон буде око 1,5В , а са дигитроном око 3В…Када сте сигурни коју вам волтажу даје батерија, онда је повезујете са сатом или дигитроном. Ако не ради окрените полове. Ако не ради и тада, додајте још једну воћку. Узрок да не ради може бити и контакт као и да катода и анода нису добро убодени у воћке.

Магични песак
Магични песак представља песак обложен хидрофобним једињењем (једињењем које се „плаши“ воде)-одбија воду од себе. То се постиже када се обичан песак, тј. ситне честице силицијум диоксида, изложи парама органосилицијумског једињења [(CH3)3SiOH]. Присуство овог хидрофобног комплекса чини да се зрнца песка приближавају један другоме и образују цилиндре, смањујући на тај начин контактну површину са водом.

{youtube}dAqRgDRzfqU{/youtube}