DSCN9427

DSCN9427Седамнаестогодишњи Обреновчанин Никита Здравковић се већ скоро два месеца налази у Базелу где ће наредне три године похађати балетску школу. Никита је талентовани балетски играч који је од школе добио стипендију за школарину, а Градска општина Обреновац му је помогла и обезбедила средства за покривање дела трошкова смештаја и исхране.

Тренутно се налази на кратком распусту у Обреновцу и представници општине Обреновац су искористили ту прилику да га посете. 

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић је изразио задовољство што велики број младих из Обреновца широм света промовише наш град.

– Наш град је препун талената у области уметности, образовања, техничких наука и медицине. Управо смо прошле недеље подржали будућег доктора Петра Рашића да излаже свој рад на научном скупу у Берлину. Помогли смо и младој уметници која је излагала у Бечу. Данас је Никита симбол како млад човек који има нескривену жељу и амбицију да успе у животу може бити подржан и од стране државе. Мислим да само врхунски уметници и врхунски спортисти, као и њихове породице, знају колико тај успех захтева одрицања, али када се нађете на највећим светским сценама и наступате у највећим европским градовима и поносно носите име Обреновца, онда све мукотрпне и тешке ствари падају у заборав – рекао је Чучковић.

Члан Bећа задужен за културу и образовање Новица Филиповац је приликом посете рекао да је општина Обреновац помогла покривајући трошкове школовања. 

– Ми се трудимо да свим студентима, ђацима и талентованој деци помогнемо у њиховој афирмацији, такмичењима и даљем школовању. Настојаћемо да и убудуће у складу са могућностима омогућимо младима што боље школовање за занимања која су им важна – казао је Филиповац.

DSCN9425

Никита Здравковић је објаснио како је уписао школу у Базелу.

– Пут до Швајцарске почео је мојим учествовањем на такмичењу у Берлину 18. фебруара ове године. Представљао сам своју школу ”Лујо Давичо” и  иако нисам освојио ниједну награду, био сам успешан што се тиче понуда за школарине. Добио сам стипендију за трогодишњу школу у Базелу у Швајцарској и добио сам стипендију за школу  у Лисабону. Одлучио сам се за Швајцарску и 8. августа сам отпутовао тамо. То је трогодишња средња балетска школа која од нас може направити играче и омогућава нам да одмах после школе почнемо да се професионално бавимо тиме. Мој дан изгледа тако што устајем у 6 сати, спремим доручак, потом идем на наставу играчких предмета, онда следи ручак и затим опште образовна школа где учим на енглеском, али навикавам се . Желим да се захвалим општини, јер сам не бих успео да финансирам ово школовање. Хвала им што су ми помогли да направим нешто у свом животу.  После завршетка ова школа обећава сигуран посао у било којој земљи у свету – закључио је Здравковић.

Годишња школарина износи 7000 швајцарских франака, а трошкови смештаја и исхране су око 10 000 франака на годишњем нивоу. 

{youtube}XHQcmPoSOKQ{/youtube}