На обрадивим површинама у Обреновцу почела је јесења жетва усева. Данас су тим поводом председник Градске општине Обреновац Мирослав Чучковић и члан Већа Владислав Миљковић обишли домаћинство породице Лакићевић које обрађује око 180 хектара земље.

У овом домаћинству у току су радови на брању кукуруза на око 80 хектара обрадиве површине.

Родољуб Лакићевић је казао да је ова година, што се тиче приноса кукуруза, боља него претходна, али далеко од одличне. 

– Ове године је принос по хетару већи, али је квалитет зрна нешто лошији. Имамо чудну ситуацију на тржишту, јер је цена кукуруза за разлику од прошле године нижа за неких 7 до 10 динара по килограму. Са таквом ценом ми можемо евентуално да покријемо трошкове, али не и да зарадимо нешто – казао је Лакићевић. 

Председник Градске општине Обреновац рекао је да је принос кукуруза, пшенице и осталих житарица повећан у односу на прошлу годину јер је суша овога лета била слабија.

– Ми морамо стати на пут лобијима који уцењују наше пољопривреднике. Њихов рад и труд се сваке године уништи тако што се лобији договоре око цене која није задовољавајућа за пољопривреднике. Ми ћемо као општина помоћи обреновачке пољопривреднике. Као што смо се укључили у изградњу велетржнице у Београду, сада ћемо помоћи да се изграде силоси. План је да општина Обреновац финансира половину износа силоса, како би пољопривредници могли да складиште житарице и чекају повољну цену, а да их не уцењују откупљивачи – најавио је Чучковић. 

Владислав Миљковић, члан Већа ГО Обреновац, подсетио је да јако ниске цене откупа свих житарица утичу да бављење пољопривредом буде неисплативо.

– Прошле године род је износио 2 тоне по хектару. Сада имамо 4 тоне кукуруза по хектару, али је то неисплативо по цени која је тренутно на берзи. Општина Обреновац ће помоћи пољопривредницима, али права помоћ очекује се од Владе Србије и ресорног министарства. Министарство пољопривреде,шумарства и водопривреде је ове године смањило субвенције. Највећи проблем је са горивом јер пољопривредник плаћа пуну цену, а онда чека на повратак средстава. Потребно је омогућити да пољопривредник може током целе године да добија бонове и по повлашћеној цени купује гориво, а не само током два месеца у току године – казао је Влајковић. 

{youtube}VV5wFtzqlKM{/youtube}