Градска општина Обреновац ће од 1. октобра наставити са програмом ангажовања професора физичке културе који ће радити у нижим разредима у свим обреновачким основним школама. Данас је тим поводом у Основној школи “Јефимија” одржан састанак са девет професора физичке културе који ће бити ангажовани у овом програму. 

Председник општине Обреновац Мирослав Чучковић нагласио је да се и ове школске године наставља са реализацијом овог програма. 

– Јако нам је значајно да сва деца од првог до четвртог разреда буду под стручним надзором лица који за то имају адекватно образовање, као што нам је значајно и да млади људи са дипломом Факултета спорта и физичког васпитања имају посао. Ми данас немамо ове професоре на евиденцији Националне службе, а број оних који су започели овај програм је скоро преполовљен. То значи да су они нашли стално запослење или раде у школама на замени. Желимо да поручимо да се знање и образовање исплати и да свако ко буде уложио у своје образовање може очекивати да општина стане иза њега – казао је Чучковић. 

Директор ЈП Спортско-културни центар “Обреновац” Петар Јовичић рекао је да је доказ успешности овог програма тај што је од 14 професора спорта и физичке културе који су започели прошле године, сада њих осам наставило овај програм. 

– Остали су нашли запослење у струци што је важно за њих као наставни кадар. Сам утицај њиховог ангажовања по развој деце је немерљив и сматрам да су првенствено деци они од великог значаја – додао је Јовичић. 

Маријана Јуришић, једна од професорки у овом програму, рекла је да су искуства у раду са децом одлична. 

– Ја сам радила у Основној школи “14. октобар” у Баричу и моја искуства су сјајна. Период од првог до четвртог разреда је најсензитивнији и најкритичнији период у животу деце. У том узрасту са децом се може урадити нешто конкретно, утицати на развој брзине, координације и снаге. Ако се пропусти тај део њиховог моторичког развоја касније је то немогуће надокнадити. Могу се јавити деформитети стопала, кичменог стуба и уопште моторичких способности. Општина Обреновац је освестила тај проблем јер су деца будући наследници наше друштвене заједнице и покренули су овај програм како би се спречиле болести које се јављају код деце, као што су гојазност или дечји дијабетес – казала је Маријана Јуришић. 

Учитељица у ОШ “Јефимија” Маријана Стојановић истакла је овај програм дао одличне резултате у протеклој години.

– Сви учитељи су се јако обрадовали када су сазнали да ће и у овој школској години наставити са овим програмом. Професори физичке културе који су радили са нашом децом су нам много помогли, јер деца на час физичког долазе када је све припремљено, нема губљења времена, а при том са њима раде људи који су школовани искључиво за ту врсту предмета – казала је Маријана Стојановић.

{youtube}HpKrjmAi1xA{/youtube}