Градска општина Обреновац од јануара 2013. године реализује програм “Еко кампови”, који укључује седмодневни климатски опоравак за све обреновачке основце од првог до четвртог разреда на Руднику, Тари, Букуљи и Гочу, у сарадњи са “Центром дечјих летовалишта Београд”. 

Тренутно на нашим планинама борави и последња група основаца, а укупно је кроз програм, који у потпуности финансира Градска општина Обреновац, прошло преко 2500 ученика обреновачких основних школа. 

Представници општине Обреновац посетили су за викенд малишане и њихове наставнике који бораве на Митровцу на Тари. 

Председник општине Обреновац  Мирослав Чучковић рекао је да је овом групом заокружен циклус одлазака обреновачких основаца на климатски опоравак на планине у Србији. 

– Са овим програмом почели смо у јануару и до сада је око 2500 малишана од првог до четвртог разреда отишло на зимовање или летовање. Јако ми је драго што су сви они имали добре оцене, што су били добри ђаци и што је посета прелепим српским планинама коју им је омогућила општина Обреновац била својеврсна награда за њихово залагање у школи. Доста њих ће и са својим родитељима ићи на море, тако да ће клинци имати комбинацију одмора и на планини и на мору. У сваком случају, деца ће бити у много бољем здравственом стању него што су била до сада, а то и јесте циљ програма “Еко кампови”. Успели смо и да сваком учитељу и учитељици који су овде били са својим ђацима обезбедимо скроман подстицај у узносу једне њихове месечне плате, у знак захвалности што су бринули о нашим малишанима. У суштини, сва деца имају бесплатан одмор, а њихови учитељи имају тринаесту плату. 25. јуна на Митровац  долазе предшколци  и то је крај за ову годину. Са програмом настављамо и следеће године и нека се сви они који су ове године били на летовању припреме за зимовање. План је да сва деца прођу сва дечја одмаралишта и све планине и да са тих путовања понесу успомене и пријатељства за цео живот –  казао је Чучковић.

В.д. директора  ЈП Спортско-културни центар “Обреновац” Петар Јовичић нагласио је да је боравак у природи и бављење физичком активношћу од изузетног значаја за децу.

– Општина Обреновац је запошљавањем професора физичке културе у свим основним школама  и увођењем професионалног приступа настави физичког васпитања решила да се ухвати у коштац са проблемом физичког развоја младих. Овде на Тари физичком васпитању се посвећује велика пажња. Свако јутро пре доручка ради се фискултура, у току дана имају дугачке шетње, баве се спортом – играју фудбал, кошарку, одбојку и друге спортове. О њима овде брину стручни људи који их на правилан начин усмеравају у бављењу физичким активностима. Са свим овим програмима које организује општина Обреновац надам се да ће се ова деца правилно развијати и израсти у здраве људе – рекао је Јовичић.

Учитељица Основне школе “Јован Јовановић Змај” Жељка Калајџић рекла је да деци веома прија боравак на Тари.

– Свако јутро после фискултуре идемо у шетње које су прилагођене њиховом узрасту и сваког дана прелазимо све више километара. Доста тога су научили о биљним и животињским врстама. Четвртаци  су обновили знања о националним парковима, што је било у наставном програму током четвртог разреда. Сви остали су научили доста о угроженим врстама које живе и расту на Тари. Њима је дан потпуно испуњен, јер је после шетње ручак, а поподне имају спортске активности. Увече је забавни програм, на ком се организују различита такмичења, маскенбал, избор најлепше фризуре и друге игре – казала је Жељка Калајџић.

{youtube}9-b2-e7DpUQ{/youtube}