Канцеларија за младе општине Обреновац, заједно са Спортско-културним центром “Обреновац” и Библиотеком “Влада Аксентијевић”, током лета 2013. године у оквиру програма неформалног образовања реализује 15 бесплатних радионица под називом “Обреновац–град знања”.

Циљ овог програма је да обезбеди квалитетно, интерактивно, занимљиво неформално образовање и ангажовано провођење слободног времена током лета.

Заинтересовани се могу пријавити на неку од следећих радионица:

Почетни курс шпанског језика
Курс ће се реализовати по факултетском курсу – Шпански као изборни језик. Курс обухвата учење основа шпанског језика; подстицање конверзације уз помоћ кратих текстова који се тичу давања основних информација о полазницима, али и култури и обичајима Шпанаца.
литература: Prisma A1
време: од 1. јула до 29. августа, понедељком и четвртком од 19:00 до 20:30 часова
место: Канцеларија за младе
предавач: Ивана Николић, дипломирани филолог

Почетни курс француског језика
Курс ће се одржавати по методи LE NOUVEAU TAXI 1, Hachette (ниво A1.1, А1.2 и А1.3). Реч је о савременој интерактивној методи. Акценат је на конверзацији и сналажењу у свакодневним необавезним ситуацијама. Полазници ће имати прилику да науче како да се представе, причају о себи, својим пријатељима и породици, како да приме и проследе једноставну поруку (телефонски број, датум, време, место – телефоном или мејлом), како да се снађу у ресторану, кафићу, на улици, у биоскопу, метроу, возу, како да организују неку прославу, како да се представе у пословном окружењу и да закажу састанак, како да причају о свом хобију, жељама и укусима, да препричају укратко свој одмор или неко искуство.
време: од 2. јула до 29. августа, уторком и петком од 19:00 до 20:30 часова
место: музичко – језички кабинет СКЦ “Обреновац”
предавач: Олгица Станковић, дипломирани професор француског језика и књижевности

Почетни курс немачког језика
Кадидат разуме и користи познате, свакодневне изразе и сасвим једноставне реченице, које се односе на задовољавање конкретних потреба. У стању је да представи себе и друге, да постави другим особама питања о њиховој личности – на пример где живе, какве људе познају или шта поседују – као и да сам одговори на таква питања. У стању је да се споразуме на једноставан начин, ако саговорници говоре споро и јасно.
литература: Themen Aktuell 1-a i Themen Aktuell 1-b
време: од 3. јула до 31. јула, средом, суботом и недељом од 19:00 до 20:30 часова
место: општина Обреновац
предавач: Јасмина Илић, професор немачког језика и књижевности

Почетни курс италијанског језика
Курс Progetto italiano 1 је први ниво мултимедијалног курса италијанског језика и културе. Намењен је студентима и младим одраслим особама. Основне карактеристике курса су: равнотежа између комуникативних и граматичких елемената; даје полазницима могућност да ефикасно комуницирају од самог почетка; представља савремену Италију са доста информација и занимљивостима о начину живота и италијанској култури. Progetto italiano 1 је веома модеран у смислу методологије, комуникативнији и више индуктивни. Постоји велика конзистентност између речника књиге и вежбанке. Садржи прелиминарне активности које имају за циљ да мотивишу ученике кроз разне технике пре читања и пред-слушања, као и самопроцену активности. Садржи више аудио снимака, снимљених од стране професионалних глумаца, као и више активности слушања, има модерну и јасну графику, са јасно одвојеним секцијама и активностима за већу флексибилност и бољу организацију садржаја. Курс је усклађен са Заједничким европским оквиром за језике.  Након завршетка нивоа А2, полазник разуме и користи свакодневне познате изразе и веома једноставне фразе. Може да се представи, да представи друге, да тражи и даје информације о себи и другима, нпр. где живи, које људе познаје, ствари које поседује, може разумети основне инструкције или учествовати у основном, чињеничном разговору са конвенционалном темом; може разумети основна обавештења, инструкције или информације и може попуњавати основне формуларе и писати белешке укључујући времена, датуме и места. Може да комуницира на једноставан начин уколико саговорник говори полако и јасно и спреман је да пружи помоћ.
време: од 2. јула до 1. септембра, уторком и четвртком од 19:00 до 21:00 часова
место: општина Обреновац
предавач: Даница Чолаковић, професор италијанског језика и књижевности

Радионица плетења и хеклања
време: од 6. јула до 4. августа, суботом и недељом од 18:00 до 19:30 часова
место: галерија СКЦ “Обреновац”
предавач: Силвица Златковић

Графити – стенцил радионица
Научите да радите најмодернију технику у модерној уметности данас. Banksy, Dolk, Tkv су само нека од познатих имена. Учење и савладавање техника израде стенцила. Припрема и извођење радова у једној и више боја, једноставних мотива и реалистичних ликова.
време: од 6. јула до 4. августа, суботом и недељом од 12:00 до 16:00 часова
место: Канцеларија за младе
предавач: Никола Димић

Радионица за израду накита
време: од 6. јула до 4. августа, суботом и недељом од 10:00 до 12:00 часова
место: арт клуб Спортско-културног центра “Обреновац”
предавач: Данијела Додић

Радионица 3Д оригами
Радионица израде оригами фигура: развијање моторике код младих, квалитетно и креативно испуњавање слободног времена, као и одлична прилика за упознавање дела јапанске културе.
време: од 3. јула до 31. јула, понедељком, средом и петком од 12:00 до 14:00 часова
место: арт клуб Спортско-културног центра “Обреновац”
предавач: Александра Спасов

Радионица филма
Гледање филмова из угла редитеља, сниматеља, продуцената, анализа. Радионица филма вас усмерава на детаљније разумевање процеса стварања покретних слика и нових технологија које прате ову уметност.
време: од 13. јула до 4. августа, суботом и недељом од 13:00 до 16:00 часова
место: мала сала Спортско-културног центра “Обреновац”
предавач: Предраг Вукосављевић

Радионица цртања и сликања
време: од 6. јула до 3. августа, суботом од 10:00 до 13:00 часова
место: галерија СКЦ “Обреновац”
предавач: Милан Михаиловић, дипломирани вајар

Радионица  кубанских плесова
савлађивање основних корака изворних кубанских плесова као што су salsa, bachata, merengue и reggaeton. Курс је прилагођен за средњошколски и старији узраст.
време: од 8. августа до 29. августа, понедељком и четвртком од 20:00 до 21:00 час
место: мала сала Спортско-културног центра “Обреновац”
предавач: Срна Обрадовић, инструктор плеса

Виртуелни графити
Радионица Виртуелни графити замишљена је као акција у којој се прво фотографишу градски зидови погодни за извођење графита или мурала. Затим се на малом формату праве идејна решења за зидне слике, да би се на крају, компјутерском фотомонтажом, све склопило у целину која симулира изведену слику на реалном зиду. Дакле, ова техника омогућава да видимо како би нечији цртеж изгледао када би се заиста осликао не некој конкретној згради.
време: од 26. до 31.августа, сваким даном сем недеље од 18:00 до 20:00 часова
место: галерија Спортско културног центра “Обреновац”
предавач: Коста Миловановић, магистар зидног сликарства

Радионица фотографија и дигитално доба
Полазници ће учити о уметничкој фотографији,  документарној фотографији, новинској фотографији, о значају аналогне фотографије и утицају дигиталног доба на фотографију.
време: од 6. јула до 3. августа, суботом од 17:00 до 19:00 часова
место: Канцеларија за младе
предавач: Мића Правдић,  фотограф

Радионица линореза
Полазници ће бити упознати са традиционалном техником у ликовном свету, графиком, која ће допинети њиховом формирању као креативној и стваралачкој личности. Полазници ће стећи знање и овладати графичком вештином.
време: од 1.јула до 12. августа, уторком и четвртком од 17:00 до 19:00 часова
место: галерија Спортско-културног центра “Обреновац”
предавач: Јелена Вићентић, мастер ликовни уметник – сликар

Радионица Performing Art
Информација, афирмација и едукација перформинг арт-а кроз курс глуме, сценског покрета, говорништва и употребе савремених медија
време:
од 1. јула до 1. августа и од 14. августа до 1. септембра, понедељком, средом и петком од 11:00 до 13:00 часова
место: мала сала Спортско-културног центра “Обреновац”
предавач: Јелена Луетић

Пријаве су до 26. јуна преко пријавног формулара, а све додатне информације се могу добити на 0118724025, мејл mladi.obrenovac@gmail.com или лично у Канцеларији за младе, приземље Спортско-културног центра “Обреновац”.
Све радионице су бесплатне, а један полазник може похађати више радионица. Намењене су младима од 15 до 30 година.

Напомена: радионице на које се пријави мање од 10 полазника се неће одржавати.